Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van een zogenaamd consumptief krediet. In de Wet op het financieel toezicht is vastgelegd dat voor het aanbieden van consumptief krediet een vergunning van de AFM nodig is. De toezichthouder benadrukt het belangrijk te vinden dat het aanbieden van zonnepanelen gebeurt in een gelijk speelveld.
Gelijk speelveld
Voormalig Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66) stelde eind oktober na een uitzending van het AVROTROS-programma Radar een reeks Kamervragen over de kosten voor het huren van zonnepanelen. In haar antwoorden benadrukte toenmalig minister Adriaansens dat verkopers consumenten niet mogen misleiden.
Huurkoop uitgelegd Sommige aanbieders van zonnepanelen bieden die aan op basis van huur, ook wel ‘lease’ of huurkoop genoemd. Bij huurkoop krijgt de consument het juridische eigendom van de zonnepanelen niet direct bij de fysieke levering van het product, zoals bij koop, maar pas later, na het vervullen van bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn bijvoorbeeld het voldoen van alle termijnbetalingen en het betalen van een koopprijs aan het einde van de huurperiode. Ook huurovereenkomsten kunnen bepaalde elementen bevatten waardoor feitelijk toch sprake is van huurkoop. Als een huurovereenkomst ten eerste een koopoptie bevat én daarnaast de intentie heeft het eigendom uiteindelijk over te laten gaan op de consument, is sprake van huurkoop en niet van gewone huur. Huurkoop is een vorm van koop op afbetaling en daarmee een vorm van consumptief krediet dat onder de Wet financieel toezicht valt. Installateurs die op deze wijze zonnepanelen aanbieden, moeten daarom een vergunning hebben voor het aanbieden van krediet. Als de overeenkomst voor de huur van goederen ‘gewone’ huur is, zonder koopoptie en niet gericht op eigendomsoverdracht, is geen vergunning van de AFM vereist. |
Alsnog aanvragen
De AFM verwacht nu dat aanbieders van verhuur met een koopoptie nagaan of zij een vergunning nodig hebben voor het aanbieden en beheren van consumptief krediet en indien nodig alsnog een vergunning aanvragen. De waakhond waarschuwt dat mogelijk ook voor andere duurzaamheidsproducten – zonneboilers en warmtepompen – sprake is van soortgelijke constructies.
Als consumenten voor verduurzaming een krediet nodig hebben, is het volgens de AFM van belang dat dit verantwoord gebeurt. Kredietaanbieders en -adviseurs stellen aan de hand van de inkomsten en uitgaven van de consument vast wat maximaal kan worden geleend. Het is van groot belang dat consumenten naast de rente en aflossing die zij betalen voor het krediet voldoende geld overhouden voor andere uitgaven. De waakhond houdt toezicht op deze kredietverlening.
Zonnepaneelinstallateurs die een vergunning moeten aanvragen bij de AFM, moeten rekening houden met een doorlooptijd van minimaal 13 weken.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.