logo
wvhj2023
© JinkoSolar
© JinkoSolar
13 juli 2024

‘Fabrikanten zonnepanelen moeten productie aanpassen om nieuw evenwicht te vinden’

Fabrikanten van zonnepanelen moeten hun productieniveau aanpassen om een nieuw evenwicht tussen de wereldwijde vraag en aanbod van zonnepanelen te vinden. Dat stelt marktonderzoeksbureau InfoLink.

Volgens China’s National Energy Administration (NEA) werd vorig jaar zo’n 216 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd, een stijging van 147 procent ten opzichte van de 87,4 gigawattpiek uit 2022. Tot en met eind april is er dit kalenderjaar 60,1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd waarmee het totaal geïnstalleerde vermogen inmiddels de grens van 700 gigawattpiek nadert. De teller stond eind april op 671,5 gigawattpiek.

Zonneparken belemmerd
Marktonderzoeksbureau InfoLink constateert dat de ontwikkeling van grondgebonden zonneparken vanaf dit jaar echter belemmerd wordt door diverse problemen. Zo wordt de naleving van de grondwet en milieu-inspecties opgevoerd en dat leidt in combinatie met de invoering van provinciaal beleid met betrekking tot ‘time of use’-prijzen – waarbij de prijzen gedurende de dag veranderen.

De nabije toekomst van de vraag naar zonnepark is volgens de marktonderzoekers dan ook nog onzeker. Temeer omdat in China de problemen met netcongestie en de toevoer en het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod nog moeten worden opgelost.

Actieplan
Positief nieuws is volgens de analisten van InfoLink dat de Staatsraad – het hoogste uitvoerend orgaan van China – in mei een actieplan voor energiebesparing en CO2-vermindering voor de periode 2024-2025 heeft uitgegeven. In dat plan wordt de rode lijn voor het verbruik van hernieuwbare energie losgelaten van 95 naar 90 procent, wordt het goedkeuringsproces voor nieuwe projecten versneld en wordt de toepassing van zonne-energie in gebouwen voor particulieren, openbare gebouwen en transportfaciliteiten aangemoedigd.

De analisten van InfoLink verwachten dat de Chinese vraag naar zonnepanelen mede door dit actieplan zal groeien naar 240 tot 260 gigawattpiek, wat een groei van 4 tot 13 procent betekent.

Stimuleringsbeleid provincies
‘Voor distributed pv is het stimuleringsbeleid in de verschillende provincies verzwakt’, vertelt Corinne Lin, hoofdonderzoeker bij InfoLink. ‘Momenteel kunnen alleen Beijing, Shanghai, Zhejiang, Guangdong, Jiangsu en Anhui dit jaar subsidies toekennen voor projecten voor decentrale opwekking. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) heeft in april maatregelen uitgevaardigd voor het reguleren van de “Guaranteed Full Purchase of Renewable Electricity” waarbij de op het net geproduceerde elektriciteit van hernieuwbare-energieprojecten wordt ingedeeld in gegarandeerde aankoop en handel op de markt.’

De herberekening van het rendement zal volgens Lin ook invloed hebben op de bereidheid van gebruikers om zonnepanelen te installeren. Commercial & industrial (c&i)-projecten hebben volgens haar dit jaar betere vooruitzichten door de aanhoudende vraag van bedrijven naar groene stroom en beleid dat de algehele vraag naar zonnepanelen ondersteunt. ‘Dit gezegd zijnde, moeten het elektriciteits- en handelsbeleid dat door provincies moet worden ingevoerd en het daadwerkelijke rendement nog worden gemonitord’, aldus Lin.

Speciale projecten
InfoLink constateert dat het voor projectontwikkelaars moeilijker wordt om grond te verwerven voor ‘speciale projecten’. Dit als gevolg van de naleving van de grondregels en het milieubeschermingsbeleid. Hierdoor moeten projectontwikkelaars zoeken naar locaties in de woestijn of aan de oceaan. Lin: ‘De grootste pv-projecten in het noordwesten van China zijn nauw verbonden met zandbeheerprojecten. Sommige gebieden, zoals Binnen-Mongolië, vereisen dat de projecten lokaal gemaakte producten gebruiken en in staat zijn tot peak shaving, en het zelfverbruik verhogen middels energieopslagsystemen. Bovendien belemmerden problemen met de aanvoer en transmissie van stroom de ontwikkeling van zandbeheerprojecten, waarbij de bouw van ultrahoogspanningsprojecten is uitgesteld tot 2026-2027.’

Drijvende zonneparken zijn een andere vorm van speciale projecten, waarbij de vraag van zonnepanelen op zee dit jaar volgens InfoLink 2 tot 3 gigawattpiek zal bedragen. De meeste van deze projecten bevinden zich offshore in Shandong, Jiangsu, Zhejiang en Fujian, waar de projecten in juli en augustus van start zullen gaan. ‘Er blijft echter onzekerheid bestaan omdat de bouwomstandigheden moeilijk zijn op de oceaan en het nog steeds wachten is op richtlijnen van de overheid’, aldus Lin. ‘Maar zandbeheer- en drijvende pv-projecten kunnen de groei van de vraag op lange termijn stimuleren.’

Groei productiecapaciteit
Met de wetenschap dat de vraag naar zonnepanelen dit jaar slechts beperkt zal groeien, blijft er volgens het marktonderzoeksbureau ook dit jaar een onevenwicht bestaan tussen de vraag en het aanbod van zonnepanelen. Lin wijt dit niet alleen aan de beperkte groei van de vraag, maar vooral ook aan de voortdurende toename van de productiecapaciteit. ‘Fabrikanten moeten hun bezettingsgraad aanpassen en het productievolume onder controle houden om een evenwicht met de vraag te vinden’, aldus Lin.

Gevangen
‘In de polysiliciumsector heeft het aanbod vanaf deze maand een voorraadniveau bereikt van 250.000-290.000 megaton – goed voor 110 tot 128 gigawattpiek – en wat overeenkomt met meer dan 1,5 maand voorraad’, duidt Lin. ‘Hoewel sommige fabrikanten onderhoud van hun apparatuur en productievermindering hebben gepland om het overaanbod te verminderen, zitten ze gevangen in het dilemma van de gevangene en is de echte productiecapaciteit dus niet afgenomen.’

De wafersector houdt volgens haar daarentegen een relatief gezond voorraadniveau, met ongeveer 4 miljard stuks in voorraad. Op 2 toonaangevende fabrikanten na, die op bijna volle capaciteit draaien, hebben de meeste fabrikanten hun productie teruggeschroefd en actief voorraden opgeruimd. In de downstreamsector hebben de meeste zonnecelfabrikanten hun bezettingsgraad aangepast in reactie op de vraag naar zonnepanelen. Lin: ‘Hun productie komt relatief overeen met de vraag in vergelijking met de upstreamsector. In juni van dit jaar zijn er voor ongeveer 2 maanden voorraden van zonnepanelen. Verschillende toonaangevende fabrikanten zijn van plan om hun productie terug te schroeven als gevolg van handelsbelemmeringen en onzeker beleid, terwijl tier 2-fabrikanten ook hun productie terugschroeven. In combinatie met de zwakkere marktvraag dit jaar is het marktsentiment voor zonnepanelen pessimistisch.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten