logo
© Rafael Henrique | Dreamstime.com
© Rafael Henrique | Dreamstime.com
12 juli 2024

Groei hernieuwbare energie onvoldoende om doelstelling voor 2030 te halen

De wereldwijde groei van hernieuwbare energie door de uitrol van onder meer zonnepanelen is onvoldoende om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat zegt het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

Onderzoekers van IRENA hebben voor een nieuw rapport becijferd dat om het doel van 11,2 terawatt opgesteld vermogen aan hernieuwbare energie te halen tot die tijd een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 16,4 procent nodig is.

1,5 terawatt tekort
Vorig jaar werd 473 gigawatt aan hernieuwbare-energie-installaties opgeleverd, dat slechts een groeipercentage vertegenwoordigt van 14 procent. Als dat groeipercentage tot het eind van het decennium zo zou blijven, komt de wereld 1,5 terawatt hernieuwbare energie tekort.

In de periode 2017-2023 heeft de wereld een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 10 procent gerealiseerd. Als dat jaarlijkse groeipercentage 10 procent blijft, bedraagt het tekort voor het tijdens de VN-klimaattop COP28 toegezegd doel aan het eind van het decennium zelfs 3,5 terawatt.

Niet zelfgenoegzaam zijn
‘Dit rapport is een wake-upcall voor de hele wereld: hoewel we vooruitgang boeken, zijn we niet op koers om de wereldwijde doelstelling te halen’, stelt IRENA-directeur-generaal Francesco La Camera. ‘We moeten het tempo en de schaal van de ontwikkeling opvoeren. Hernieuwbare energie presteert steeds beter dan fossiele brandstoffen, maar het is niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn. Hernieuwbare energie moet sneller en op grotere schaal groeien. Ons nieuwe rapport werpt licht op de richting waarin we moeten gaan, want als we doorgaan met het huidige groeitempo, zullen we er niet in slagen om de verdrievoudigingsdoelstelling voor hernieuwbare energie te halen die is overeengekomen in de consensus van de COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in gevaar komen.’

Azië aan kop
Wat betreft opwekking van elektriciteit bevestigt het rapport met gegevens over het kalenderjaar 2022 opnieuw de regionale verschillen in de inzet van hernieuwbare energie. Azië behoudt zijn positie als leider in de wereldwijde opwekking van hernieuwbare energie met 3.749 terawattuur, gevolgd door Noord-Amerika met 1.493 terawattuur.

De meest indrukwekkende groei vond echter plaats in Zuid-Amerika, waar de opwekking van hernieuwbare energie met bijna 12 procent steeg tot 940 terawattuur, dankzij een herstel van de productie van waterkrachtcentrales en een grotere rol voor zonne-energie dankzij de fors gegroeide installatie van zonnepanelen. Met een bescheiden groei van 3,5 procent steeg de productie van hernieuwbare energie in Afrika tot 205 terawattuur in 2022, ondanks het enorme potentieel van het continent en de immense behoefte aan snelle, duurzame groei.

In 2023 was zonne-energie de grootste bron van hernieuwbare-energieproductiecapaciteit met een aandeel van 36,7 procent en een vermogen van 1.418 gigawatt, gevolgd door waterkracht met 1.265 gigawatt, windenergie met 1.017 gigawatt en bio-energie met 149 gigawatt. Het aandeel van wind- en zonne-energie is gestegen tot 63,0 procent van de hernieuwbare-energieproductiecapaciteit. Zonne-energie blijft in de komende jaren waarschijnlijk de belangrijkste bron van groei. Door de groei van 14 procent in 2023 is voor de resterende 7 jaar tot 2030 nu een groeipercentage van 16,4 procent vereist.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten