logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
11 juli 2024

TenneT verplicht spitsmijden voor 50 grootste producenten van stroom

TenneT verplicht de grootste producenten van stroom, waaronder die met een aansluiting van meer dan 60 megawatt, om deel te nemen aan congestiemanagement. De verplichting geldt voor circa 50 bedrijven.

Het spitsmijden moet volgens TenneT de kans op overbelasting en storingen verkleinen.

Netcode
De verplichting voor deelname aan congestiemanagement is vastgelegd in de Netcode Elektriciteit en gaat onder andere gelden voor producenten met een aansluiting van meer dan 60 megawatt. Dit geldt zowel voor partijen in congestiegebieden als in regio’s die op dit moment nog geen congestiegebied zijn. De grote producenten van onder meer wind- en zonne-energie wordt verzocht hun beschikbare vermogen aan te bieden voor congestiemanagement.  

Door middel van dit vermogen kunnen de netbeheerders bij dreigende overbelasting van het net aan producenten vragen om tijdelijk meer of minder elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De bedoeling is dat door marktwerking een competitieve prijs voor flexibiliteit ontstaat. De netbeheerders vergelijken vervolgens de biedingen en bepalen of deze inzetbaar zijn. In totaal worden ruim 50 klanten door zowel TenneT als de regionale netbeheerders benaderd om deze verplichting na te komen.  

Vervolgstappen
De hoogspanningsnetbeheerder constateert dat steeds meer grootverbruikers en producenten van energie flexibel vermogen aanbieden. Vertegenwoordigers van de netbeheerder nemen contact op met de grote producenten die nog niet deelnemen om de maatregel uit te leggen en afspraken te maken over deelname. 

In de Netcode Elektriciteit is opgenomen dat partijen met een aansluiting van 60 megawatt verplicht zijn om bij te dragen aan het oplossen van congestie. Dit betreft afnemers en producenten, binnen en buiten gesloten distributiesystemen (gds’en). Zij zijn daarmee verplicht om congestiemanagementdiensten aan te bieden. De netbeheerders starten nu met de naleving van de verplichting voor partijen die grootschalig stroom produceren en op het stroomnet invoeden, maar zij verwachten deze naleving van de verplichting in de loop van het jaar ook in te voeren voor grootschalige afnemers van elektriciteit. Daarnaast werken de netbeheerders aan een verplichting voor deelname aan congestiemanagement voor zowel afnemers als producenten in congestiegebieden met een aansluiting van groter dan 1 megawatt.  

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten