logo
© Klaas Elssens
© Klaas Elssens
11 juli 2024

HVC opent grootste zonnepark tot nu toe met 46 megawattpiek zonnepanelen

Energie- en grondstoffenbedrijf HVC heeft in Noordoostpolder zijn grootste zonnepark tot nu toe in gebruik genomen. De zonneweide telt 74.000 zonnepanelen, goed voor een vermogen van in totaal 46 megawattpiek.

De bouw van het zonnepark ging afgelopen november van start. De zonnepanelen leveren vanaf nu jaarlijks zo’n 43 miljoen kilowattuur zonnestroom op, vergelijkbaar met het stroomverbruik van 17.000 huishoudens.

Ruimtevaartcentrum
Initiatiefnemers Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) en energie- en grondstoffenbedrijf HVC vierden de ingebruikname van Zonnepark Sunspace met alle belangrijke samenwerkingspartners. Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), NWB Bank, de aannemers, gemeente Noordoostpolder en uiteraard de omwonenden van zonnepark Sunspace.

‘Door onze kennis van complexe zon- en windprojecten te combineren met de kennis van onze lokale partners, ondersteunen wij onze aandeelhouders met het invullen van hun duurzaamheidsopgave’, aldus Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie bij HVC.

Netaansluiting gedeeld
Bijzonder is dat het nieuwe zonnepark gebruikmaakt van de bestaande netaansluiting van de DNW, op het terrein van NLR. De netaansluiting wordt gedeeld met meerdere gebruikers en zo wordt slim gebruikgemaakt van bestaande netinfrastructuur. Een nieuwe aansluiting is niet nodig, waardoor er minder beslag wordt gelegd op de beperkte capaciteit bij de netbeheerders.

Naast het opwekken van duurzame energie, streeft HVC ernaar om als publiek bedrijf met de projecten ook een positieve bijdrage te leveren voor de natuur, de omgeving en de inwoners. ‘Inwoners denken mee, participeren en profiteren financieel mee van de opbrengsten van het park’, aldus Ten Elshof. Zo levert het nieuwe zonnepark een jaarlijkse bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder en als het zonnepark winst maakt, gaat er een bijdrage naar de SENF. Hiermee gaat de stichting lokale projecten voor inwoners in de polder realiseren. Verder kunnen omwonenden investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente.

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de inpassing in het landschap, de natuur en de omwonenden. Hierdoor worden de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Tot slot leveren brede oevers en groenstroken extra leefomgeving op voor kleine dieren, vogels en insecten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten