logo
wvhj2023
© Klaas Eissens AV Producties
© Klaas Eissens AV Producties
8 november 2023

Eerste van 74.000 zonnepanelen zonnepark Sunspace geplaatst

Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) en energie- en grondstoffenbedrijf HVC hebben het eerste van 74.000 zonnepanelen van zonnepark Sunspace geplaatst. De bouw moet begin 2024 klaar zijn.

Afgelopen mei werd gestart met het bouwklaar maken van het 250.000 vierkante meter grote terrein. Daarna werden 12.000 funderingspalen geslagen en de onderconstructie opgebouwd.

Grootste
SENF en HVC werken bij de realisatie van het zonnepark samen met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), DNW, de gemeente Noordoostpolder en NWB Bank.

Het is het grootste zonnepark van HVC tot nu toe en levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatambities van de gemeente Noordoostpolder. Het zonnepark wordt aangelegd op het terrein van het NLR in Marknesse.

Voorjaar 2024
Eind november wordt gestart met het plaatsen van omvormers en het aanleggen van kabels. Hierna worden onder andere het schakelstation en de transformatorstations geplaatst. Uiteindelijk wordt alles aangesloten en getest.

Vanaf het voorjaar van 2024 wekken de 74.000 zonnepanelen met een vermogen van 46 megawattpiek jaarlijks circa 43 miljoen kilowattuur zonnestroom op.

Bestaande netaansluiting
Wat het zonnepark uniek maakt, is dat het gebruikmaakt van de bestaande netaansluiting van de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) op het terrein van het NLR. De netaansluiting wordt op deze manier gedeeld met meerdere gebruikers. Op dit moment onderzoekt HVC of het mogelijk is om de zonnestroom tijdelijk lokaal op te slaan, zodat die op andere momenten met weinig zon weer gebruikt kan worden.

Omwonenden kunnen investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente. Bovendien levert het zonnepark een jaarlijkse bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Als het zonnepark winst maakt, gaat er een bijdrage naar de SENF. Hiermee gaat de stichting lokale projecten voor inwoners in de polder realiseren.

Taluds
In het ontwerp van het zonnepark is rekening gehouden met de inpassing in het landschap, de natuur en de omwonenden. Langs de 4 afzonderlijke zonnevelden op het terrein van NLR worden bijvoorbeeld schuine hellingen – taluds – met kruidenrijk grasland, een natuurlijke, verbrede oever langs de sloot en een brede bosrand aangelegd.

Hierdoor worden de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Deze groenstroken leveren extra leefomgeving op voor kleine dieren, vogels en insecten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten