logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
9 juli 2024

Sensoren die weer meten creëren 30 procent extra ruimte op stroomnet TenneT

Door met sensoren de weersomstandigheden te meten, wordt het voor TenneT mogelijk om op 8 locaties het hoogspanningsnet dynamisch te gebruiken. De oplossing biedt tot 30 procent extra transportcapaciteit.

Met de nieuwe sensoren in de hoogspanningslijnen kunnen de temperatuur en de ‘doorhang’ van de lijnen worden gemeten. Door gebruik te maken van weerdata kan TenneT bij gunstige weersomstandigheden meer stroom transporteren dan waar de lijnen op zijn ontworpen. Op de 380-kilovolt-verbinding tussen Geertruidenberg en Eindhoven zijn de sensoren al aangebracht en bieden deze tot 30 procent extra transportcapaciteit op het volle elektriciteitsnet.  

Verwarming
Door het transport van elektriciteit worden de geleiders in de hoogspanningslijnen warm. Door deze verwarming zakken de geleiders – het zogenaamde doorhangen – waardoor er een beperking zit aan de maximumtransportcapaciteit van een hoogspanningsverbinding. Het weer kan echter een gunstig effect hebben op de koeling van de geleiders. Bij lage temperatuur, maar vooral door wind, wordt de lijn meer gekoeld waardoor er minder doorhang plaatsvindt. In zo'n geval kan er dus op een veilige manier meer stroom worden getransporteerd. 

Afgelopen jaren heeft TenneT ervaring opgedaan met deze techniek die dynamic line rating heet. Eerst is dit toegepast op de zogenaamde stroomsnelwegen van 380 kilovolt. Dit jaar wordt de techniek op grotere schaal toegepast, ook op de netten van 110 kilovolt. Door het hele land worden op nog 8 verbindingen speciale sensoren geplaatst, waarmee ook deze verbindingen in het hoogspanningsnet dynamisch kunnen worden gebruikt. Dit voorjaar zijn al sensoren geplaatst op hoogspanningsverbindingen tussen Groningen en Meeden en tussen Diemen-Breukelen-Krimpen aan den IJssel die helpen om grotere hoeveelheden duurzaam opgewekte energie af te voeren.

Iedere 5 minuten
Met de sensoren wordt iedere vijf minuten de doorhang en transportcapaciteit van de hoogspanningslijn gemeten. Op basis van deze gegevens en weerprognoses wordt met behulp van een door TenneT ontwikkeld IT-platform bepaald hoeveel extra transport er over de verbinding kan plaatsvinden, momenteel tot 56 uur vooruit.

Wind bepaalt dus een groot gedeelte van extra koeling van de lijnen en zo creëert dynamic line rating bijvoorbeeld vaak extra capaciteit wanneer er veel stroom wordt opgewekt door windmolens.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten