logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
9 juli 2024

Enexis publiceert voorlopige plannen voor verzwaren stroomnet in woonwijken

Enexis heeft de voorlopige buurtplannen bekendgemaakt. De netbeheerder heeft de planning klaar over hoe de komende jaren het laagspanningsnet in woonwijken verzwaard zal worden.

Daarnaast hebben de eerste gemeenten in zowel de Enexis-regio noord als zuid een samenwerkingsovereenkomst met de netbeheerder getekend. Hierin staan gezamenlijke afspraken over de maatregelen die nodig zijn om in de toekomst de stroomvoorziening te garanderen.

Zwolle
Een van de gemeenten die de overeenkomst heeft getekend, is Zwolle. Daar investeert Enexis jaarlijks gemiddeld 60 miljoen euro met plannen voor 50 transformatorhuisjes per jaar en 10 middenspanningsstations tegen 2026. Eerder ondertekende ook de gemeente Hardenberg al een samenwerkingsovereenkomst.

In de regio Zuid hebben de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal en Cranendonck een contract getekend. In Weert zal ongeveer 190 kilometer aan extra kabels worden aangelegd en zullen 256 extra transformatorstations worden geplaatst.

Buurtaanpak
De verzwaring van het laagspanningsnet in woonwijken heeft Enexis georganiseerd via de buurtaanpak. Buurt voor buurt wordt het stroomnet in 1 keer uitgebreid of verzwaard. Hiervoor is nu een voorlopige planning gemaakt waar per gemeente en buurt is bepaald wanneer Enexis start.

De buurten waar de nood het hoogst is en waar de netbeheerder snel aan de slag kan, krijgen voorrang. Het eerste jaar van de buurtaanpak is de opstartfase waarbij de aanpak wordt opgezet met gemeenten en aannemers. Dit betekent dat de planning nu voorlopig is en volgend jaar een stuk betrouwbaarder zal zijn. Het is niet mogelijk om een vaste planning van 10 jaar vooruit te maken, omdat Enexis afhankelijk is van anderen. De netbeheerder benadrukt dat hoe verder vooruit in de tijd, hoe groter de kans is dat de planning verandert.

In de buurten die voor de komende 2 jaar staan gepland, zijn de problemen het grootst en kan Enexis snel aan de slag. Voor deze buurten is de netbeheerder al in gesprek met gemeenten voor de planning en om te bepalen waar elektriciteitshuisjes het beste passen in de buurt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten