logo
wvhj2023
© Andreyi Armiagov | Dreamstime.com
© Andreyi Armiagov | Dreamstime.com
9 juli 2024

Liander helpt 150 klanten op wachtlijst Amsterdam

Liander heeft circa 150 klanten in Amsterdam die wachten op transportcapaciteit kunnen helpen. De netbeheerder heeft ze daardoor nu van de wachtlijst kunnen halen. Het gaat om grootverbruikers.

De 150 klanten zijn aangesloten op de elektriciteitsstations die worden gevoed door het grote elektriciteitsstation Hemweg in het westelijke havengebied van Amsterdam. Het helpen van de klanten is mogelijk geworden doordat 2 klanten hun aanvraag hebben teruggetrokken.

Uitzonderlijke combinatie
Daarnaast bleek dat nieuwe klanten die in 2023 zijn aangesloten het elektriciteitsnet minder belasten dan gedacht. Door deze uitzonderlijke combinatie is er ruimte vrijgekomen op station Hemweg. Dankzij deze ruimte hebben 150 klanten een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen of kunnen ze binnen hun bestaande aansluiting meer stroom gebruiken.

De Hemweg is het grootste elektriciteitsstation van Liander en een van de belangrijkste elektriciteitsknooppunten van Amsterdam. Het voorziet bijna heel Amsterdam West en een deel van Zaanstad van stroom. Na de aankondiging van capaciteitstekorten in december 2021 startte Liander met een congestieonderzoek om te kijken of ondernemers hun vermogen flexibel wilden inzetten. Als onderdeel van dit onderzoek is ook naar de technische mogelijkheden gekeken om de capaciteit op het stroomnet te vergroten. Hierdoor konden er al in augustus 2023 60 ondernemers worden geholpen.

Niet gevonden
Er zijn naar nu blijkt uit het congestieonderzoek echter geen klanten gevonden die hun vermogen flexibel in willen zetten tegen een vergoeding. Hiermee zou nog extra capaciteit vrij kunnen worden gemaakt. Wel blijkt dus uit onderzoek dat een aantal in 2023 aangesloten klanten op station Hemweg het elektriciteitsnet minder belasten. Ze hebben minder vermogen gebruikt dan ze hadden aangevraagd. Er is daarmee meer capaciteit beschikbaar dan vooraf berekend.

Het blijft volgens Liander belangrijk om als bedrijf goed te kijken naar het eigen elektriciteitsverbruik en de aansluiting die hiervoor nodig is. Een kleinere aansluiting scheelt niet alleen kosten, het creëert ook capaciteit voor andere bedrijven om zich te vestigen of te verduurzamen. Recent is bijvoorbeeld Transdev in Amstelveen door efficiënter bussen op te laden van een aansluiting van 10 megavoltampère naar een van 2 megavoltampère gegaan. Hierdoor komt 8 aansluiting vrij en dat is vergelijkbaar met de stroombehoefte van 8.000 woningen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten