logo
wvhj2023
© 4blue
© 4blue
8 juli 2024

90 procent dakoppervlak mkb nog niet optimaal benut: ‘Potentie verduurzaming groot’

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland beweegt mee in de energietransitie en voor installateurs liggen er kansen, omdat slechts 10 procent van de potentiële ruimte op mkb-daken pas benut wordt.

Om installateurs de helpende hand te reiken, introduceert 4blue een projectadviesdienst om hen te helpen succesvol deze markt te bedienen. ‘We adviseren de eindklant met technisch en commercieel advies op basis van onze uitgebreide ervaring’, vertelt Tim de Kaper, business development manager van 4blue. ‘Zo realiseren we een hogere conversie en marge voor de installateur. Tegelijkertijd dragen we op die manier een steentje bij aan de energietransitie.’

9 gigawattpiek

Een potentieelstudie van de TKI Urban Energy en Generation.Energy bleek dat in Nederland meer dan 600 vierkante meter aan ruimte voor zonnepanelen op daken van mkb-bedrijven ligt. In potentie kan daar 80 tot 100 gigawattpiek aan zonnepanelen op geplaatst worden. Echter is op dit moment volgens het CBS voor ongeveer 9 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, oftewel slechts 10 procent van het totale potentieel.

Kansen installateurs
De projectadviseurs van 4blue bieden installateurs de mogelijkheid om hun diensten uit te breiden naar de mkb-markt. ‘We zien voor veel installateurs een kans om deze markt te betreden, want de potentie is enorm en tegelijkertijd zijn er ook veel uitdagingen’, zegt De Kaper.

4blue heeft inmiddels honderden mkb-projecten ondersteund. De dienstverlening van 4blue omvat alles van aanvraag tot oplevering. Het betreft onder andere technische en commerciële rapporten, support bij inbedrijfstelling, en advies over batterijsystemen en terugleveringsbeperkingen. Voor installateurs die zich al op de mkb-markt hebben gericht, bieden de projectadviseurs van 4blue ondersteuning bij het opschalen. Doordat de pv-engineering volledig bij 4blue onderlegd is, kan de installateur zich focussen op de verkoop en installatie.

Rapport
‘Ons op maat gemaakte projectadvies start altijd met de uitvraag’, duidt De Kaper. ‘Samen met de installateur brengen we de behoefte in kaart. Op basis van deze behoefte werkt onze projectadviseur een volledig technisch en commercieel rapport uit.’

Het opgestelde rapport  bevat onder meer een opbrengstcalculatie op basis van een simulatie met 20 jaar aan klimaatdata. De calculatie is gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik van de eindklant, de terugleverbeperking en congestiedata. Daarnaast bevat het rapport het projectplan inclusief ballastcalculatie en het verdienmodel van investeren in batterijsystemen en laadpalen.

Wetgeving
Nederland kent momenteel diverse wetten die de uitrol van zonnepanelen bij bedrijven stimuleren. Zo moeten kantoorgebouwen sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben, wat betekent dat het fossiel energiegebruik niet hoger mag zijn dan 225 kilowattuur per vierkante meter. Voldoet een gebouw niet aan deze eisen, dan mag het formeel niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze verplichting is vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

‘Met de klimaatdoelen van 2030 in het vooruitzicht, is het zeker niet ondenkbaar dat er meer verplichtingen aankomen’, aldus De Kaper. ‘Na het stimuleren van duurzame maatregelen volgt vaak een verplichting, zoals nu ook gebeurt bij zakelijk elektrisch vervoer. Wij roepen bedrijven op om voorop te lopen met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Mensen die zeggen: “zolang het niet verplicht is, doe ik het niet” willen we nu laten meebewegen. Onze oproep is: “wees die voorloper met duurzaamheid en MVO, want daarmee onderscheid je jezelf”.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten