logo
wvhj2023
© Zonnegilde
© Zonnegilde
4 juli 2024

Tot 160.000 euro subsidie voor batterij bij laadpalen, regelingen in september open

RVO heeft de definitieve voorwaarden van de subsidieregelingen SPRILA en SPULA gepubliceerd die 24 september opengaat en subsidie geven voor batterijen bij laadinfra voor elektrisch vervoer.

De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) geeft tot 160.000 euro subsidie aan bedrijven die een batterij plaatsen bij hun laadinfrastructuur, omdat het stroomnet vol is. Via de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) wordt tot 56.000 euro subsidie toegekend voor een batterij.

Ruim 57 miljoen euro
Afgelopen maart werd bekend dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de nieuwe subsidies wilde invoeren voor batterijen als deze helpen om laadinfrastructuur voor – zwaar –vervoer versneld te realiseren.

De SPRILA kent dit kalenderjaar een subsidiebudget van ruim 42 miljoen euro en voor de SPULA is 15 miljoen euro subsidie beschikbaar. De SPRILA kent subsidie toe aan advies voor en de aanleg van van laadstations. Het mkb- en grootbedrijf kan subsidie aanvragen, evenals concessiehouders van het openbaar vervoer (ov) en touringcarbedrijven.

SPRILA en batterij
Binnen de SPRILA is 0,8 miljoen euro subsidie gereserveerd voor stationaire batterijen bij ov-concessiehouders of touringcarbedrijven en 4,5 miljoen euro voor stationaire batterijen bij andere bedrijven.

Samen met minimaal 25.000 euro subsidie voor laadinfrastructuur kan subsidie aangevraagd worden voor een stationaire batterij. Aan het vermogen en de capaciteit van de batterij zijn voorwaarden verbonden. De batterij mag een maximaal vermogen hebben van 50 procent van het gecontracteerd vermogen. De opslagcapaciteit van de batterij mag maximaal 1.000 kilowattuur zijn. De maximale subsidie voor een batterij is 160.000 euro voor het mkb en 80.000 euro voor een groot bedrijf. Voor concessiehouders van openbaar vervoer geldt geen maximaal bedrag.

SPULA en batterij
De SPULA is bedoeld voor ondernemers die op een publiek toegankelijke locatie laadinfrastructuur willen aanleggen voor zware elektrische voertuigen. De subsidie bedraagt 19.000 euro voor een laadstation met een vermogen vanaf 200 tot 350 kilowatt en 43.000 euro voor een laadstation met een vermogen vanaf 350 kilowatt. Daarnaast bedraagt subsidie voor een stationaire batterij 80 euro per kilowattuur.

Het maximum vermogen dat vergoed wordt is 3.600 kilowatt per laadlocatie en 1.400 kilowattuur voor een stationaire batterij. De maximale subsidie voor een batterij is daarmee 112.000 euro. De hoogte van subsidie is daarmee na reacties van marktpartijen verdubbeld ten opzichte van de internetconsultatie

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten