logo
wvhj2023
© Devy | Dreamstime.com
© Devy | Dreamstime.com
4 juli 2024

Subsidie voor algoritme dat opbrengst zonnepanelen voorspelt en productie perovskiet zonnecellen

Een algoritme dat de opbrengst van op het laagspanningsnet aangesloten zonnepanelen voorspelt, de ontwikkeling van een nieuwe generatie energiemanagementsystemen en roll-to-rollproductie van perovskiet zonnecellen.

Het zijn enkele van de beoogde resultaten van een reeks innovatieprojecten die onlangs subsidie kregen via de regeling Publiek-Private Samenwerking programmatoeslag (PPS-toeslag) van de Topsector Energie. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep. In totaal wist een 18-tal innovatieprojecten 6,5 miljoen euro subsidie te vergaren. Een groot aantal van de projecten houdt zich bezig met zonne-energie en energieopslag.

Balance PV
TNO, Taylor Technologies en Solarge slaan in het innovatieproject Balance PV de handen ineen om de opbrengst van zonnepanelen die in de schaduw liggen te verbeteren. Dit willen ze doen door een zogenaamde pv-balancer aan te sluiten op de junction box van het zonnepaneel. Deze balancer zorgt ervoor dat de serieschakeling van zonnecellen bij schaduw in balans worden gebracht, waardoor de opbrengst van het zonnepaneel hoger wordt.

In het project zal bestaande elektronica worden gebruikt, die ontwikkeld is voor het balanceren van batterijen. In de bijbehorende haalbaarheidsstudie zal worden gekeken in hoeverre deze elektronica eventueel kan worden geoptimaliseerd voor de toepassing met zonnepanelen. Balance PV moet onderaan de streep inzicht geven in de toegevoegde waarde van de pv-balancer en de financiële haalbaarheid van het product.

MESSM
MESSM – een afkorting van Machine learning Enabled disaggregation of Solar power generation from SmartMeter data – is een innovatieproject van Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, BeNeXt, EARN-E en Alliander. De initiatiefnemers willen een revolutie teweegbrengen in het begrip en de optimalisatie van de opwekking van zonne-energie in laagspanningsnetten. Het project moet niet alleen resulteren in uitgebreid inzicht in de opwekkingspatronen van zonnepanelen, maar ook in voorspellende analysemodellen voor het effectief uitsplitsen van zon-pv-profielen. Deze worden met behulp van praktijkcases gevalideerd.

Ultima
TNO, HyET Solar en Unique Qolors richten zich binnen dit project op de validatie van productieprocessen voor perovskiet zonnecellen en de ontwikkeling van betaalbare, circulaire encapsulatiematerialen voor gebruik van de zonne-energietechnologie op bedrijfshallen. Angstrom Engineering (AE) en VDL-Enabling Technologies Group (VDL-ETG) leveren binnen het project ontwerpspecificaties voor een roll-to-roll (r2r)-sputterprocesgereedschap en een blauwdruk voor een complete r2r-productielijn.

Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten