In de begroting van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn & Sport had demissionair minister Helder voor de subsidieregeling BOSA voor dit kalenderjaar een oorspronkelijk budget van 79 miljoen euro opgenomen. Dat budget werd in sneltreinvaart ruimschoots overschreden – onder meer voor de installatie van zonnepanelen – waarna uitvoeringsorganisatie DUS-I besloot aan te kloppen bij het ministerie. Bovendien vroegen ook CDA, GroenLinks-PvdA en SP via een amendement om nog 80 miljoen euro extra budget. Over dat amendement moet nog altijd gestemd worden.
111,5 miljoen euro
Ondanks dat het budget door het ministerie vooruitlopend op de stemming over het amendement al is verhoogd naar 111,5 miljoen euro, is dit bedrag nog steeds niet voldoende om aan de huidige vraag te voldoen.
Onderstaande tabel toont de ontwikkeling van het subsidiebudget per 3 juni jongstleden.
Totaal aangevraagde subsidie |
122,2 miljoen euro |
Waarvan subsidie toegekend |
42,8 miljoen euro |
Waarvan openstaande aanvragen uit 2023 |
4,2 miljoen euro |
Waarvan openstaande aanvragen uit 2024 |
75,2 miljoen euro |
Verschil initieel budgetplafond en totaal aangevraagde subsidie |
43,2 miljoen euro |
Doorgeschoven aanvragen
Naar aanleiding van Kamervragen van Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) meldt minister Helder dat er in het eerste kwartaal een hogere instroom van aanvragen was en de aangevraagde bedragen hoger liggen dan voorgaande jaren.
‘Bovendien heeft de overvraging in het laatste kwartaal van 2023 geleid tot een groot aantal doorgeschoven aanvragen die ten laste zijn gekomen van het budget van 2024’, aldus Helder. ‘Daarnaast is het aanvullende subsidiepercentage voor investeringen in verduurzaming en toegankelijkheid verhoogd van 30 naar 40 procent.’
Belangrijke voorwaarde
Helder stelt te beseffen dat een subsidie vanuit de BOSA-regeling voor veel amateur- sportverenigingen een belangrijke voorwaarde is voor investeringen in hun accommodaties. ‘Vanwege de snelle overvraging heb ik daarom verkend of, hoe en wanneer het mogelijk is om het subsidieplafond voor 2024 te verhogen. Als gevolg van de demissionaire status was dit een complexe opgave.’
De demissionair minister is voornemens op korte termijn maatregelen te nemen om aan aanvragers die nog een aanvraag in willen dienen duidelijk te maken dat de kans op toekenning nagenoeg nihil is. Helder hierover: ‘Het volgens het subsidieplafond beschikbare bedrag wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. Na overschrijding van het subsidieplafond kunnen er geen verleningen meer worden toegekend. Dit betekent dat aanvragen zullen worden afgewezen vanwege overschrijding van het subsidieplafond.’
In tegenstelling tot vorig jaar zullen aanvragen uit 2024 volgens Helder niet worden doorgeschoven naar 2025 en daarmee dus ook geen beroep doen op het budget van 2025. Amateursportverenigingen kunnen dus vanaf 1 januari 2025 weer aanvragen indienen voor BOSA- subsidie.
Bezorgdheid
De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) uit haar bezorgdheid. SWS verwacht dat zonder zekerheid over toekenning van de BOSA-subsidie de investeringen bij sportverenigingen nu worden opgeschort en er op het gebied van verduurzaming sprake zal zijn van een ‘verloren half jaar’. Ook zal de omvang van de aanvragen voor BOSA-subsidie na 1 januari 2025, als het loket weer wordt geopend, volgens SWS dusdanig groot zijn dat het budget in no time weer overvraagd zal zijn.
Het fonds benadrukt het belang van verhoogde budgetten voor toekomstige jaren: ‘Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag en om sportverenigingen effectief te ondersteunen bij hun verduurzamingsinspanningen, is het cruciaal dat het subsidiebudget structureel wordt verhoogd.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.