logo
wvhj2023
© Pixinoo | Dreamstime.com
© Pixinoo | Dreamstime.com
30 mei 2024

ENGIE start met terugleverkosten voor zonnepanelen, teruggeleverde kilowattuur 17 eurocent waard

ENGIE voert voor consumenten met zonnepanelen terugleverkosten in. Met een stroomprijs van 29 eurocent per kilowattuur, levert iedere teruggeleverde kilowattuur zonne-energie netto nog altijd ruim 17 eurocent op.

Als een consument stroom opwekt met zonnepanelen en die niet direct zelf gebruikt, wordt deze teruggeleverd aan het stroomnet. Terugleverkosten zijn de kosten die een zonnepaneelbezitter aan een energiebedrijf betaalt voor het terugleveren van die stroom. ENGIE voert de terugleverkosten per direct in voor nieuwe klanten en voor klanten die hun energiecontract verlengen.

Vast contract
Bij een vast contract van 1 jaar hanteert ENGIE voor zonnepaneelbezitters momenteel een stroomprijs (red. enkeltarief) van 28,821 eurocent per kilowattuur. De terugleverkosten bedragen 11,5 eurocent per kilowattuur. Dit betekent dat een zonnepaneeleigenaar – in het geval hij níet meer stroom opwekt dan hij verbruikt en dus alle kilowatturen mag salderen* – voor iedere teruggeleverde kilowattuur netto 17,321 eurocent krijgt. Levert hij deze kilowattuur niet terug, maar gebruikt hij deze direct zelf dan ‘levert’ iedere kilowattuur 28,821 eurocent op.

Eerder voerden ook de 3 grootste energiebedrijven op de Nederlandse energiemarkt – Eneco, Essent en Vattenfall – al terugleverkosten in.

Onbalans- en profileringskosten
De energieleveranciers voeren de terugleverkosten in, omdat de toename van het aantal klanten met zonnepanelen voor hen extra kosten met zich meebrengt, zoals onbalans- en profileringskosten. Terugleverkosten helpen deze kosten op te vangen en bovendien zorgt het volgens de bedrijven voor een eerlijkere verdeling van de extra kosten tussen klanten met én zonder zonnepanelen.   

Onbalanskosten zijn kosten die gemaakt worden wanneer de vraag en het aanbod van stroom niet hetzelfde zijn en anders zijn dan voorspeld. De opwek van zonne-energie is voor de energiebedrijven moeilijk te voorspellen. Door veranderingen in het weer wordt er soms meer of minder energie opgewekt dan verwacht. Energieleveranciers moeten op die momenten extra stroom inkopen – tegen vaak hoge prijzen – of het teveel aan stroom verkopen, tegen vaak lage prijzen. Profileringskosten ontstaan als energiebedrijven stroom in moeten kopen wanneer de marktprijs hoog is – omdat er dan veel verbruikt wordt –  en juist stroom terug moeten nemen als de marktprijs laag is, omdat er veel wordt opgewekt. Deze kosten ontstaan door een verschil in de prijs die energiebedrijven met klanten hebben afgesproken in hun contract en de werkelijke prijs die energiebedrijven voor stroom betalen op het moment van gebruik.

* In het geval een consument meer stroom opwekt dan hij verbruikt – en dus meer stroom teruglevert aan het energiebedrijf dan hij afneemt van het energiebedrijf – ontvangt hij voor deze netto teruggeleverde stroom een zogenaamde terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding bedraagt bij ENGIE 12,5 eurocent per kilowattuur. Omdat ook voor deze netto teruggeleverde stroom per kilowattuur 11,5 eurocent terugleverkosten betaald moeten worden, wordt voor deze overtollige zonne-energie door het energiebedrijf onder aan de streep 1 eurocent per kilowattuur betaald.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten