logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
28 mei 2024

Energiewaakhond VREG vraagt 1 jaar uitstel voor hervorming tot Vlaamse Nutsregulator

Energiewaakhond VREG heeft opnieuw kritiek geuit op de Vlaamse regering over de hervorming van de eigen organisatie tot de Vlaamse Nutsregulator (VNR). De VREG wil dat de hervorming 1 jaar wordt uitgesteld.

Eind april keurde de Vlaamse regering het ontwerpbesluit dat de hervorming van de VREG tot de VNR regel principieel goed. Dit ontwerpbesluit zorgt ervoor dat het decreet dat de Vlaamse VNR moet operationaliseren op 1 januari 2025 in werking zou treden. Dat decreet bepaalt onder meer dat er een naamswijziging komt van de VREG tot Vlaamse Nutsregulator, dat er een aanpassing van de governance komt en dat er taken bij komen op vlak van drinkwater, riolering en waterzuivering.  

Onredelijk kort
De voorziene datum van inwerkingtreding van 1 januari 2025 komt volgens de VREG te snel. ‘De datum is onredelijk kort met het oog op de vele wijzigingen die we aan onze organisatie moeten uitvoeren zonder dat hiervoor de nodige middelen werden voorzien binnen onze dotatie. Ook werden op het laatste moment nog fundamentele zaken herzien, zoals de vereiste dat er een “Chinese muur” moet komen tussen de taken op het vlak van de elektriciteits- en gasmarkt en de andere taken. De ondermaatse wetgevingstechnische kwaliteit van het decreet maakt het onmogelijk voor de raad van bestuur en de directie van de VREG om dit op een rechtszekere manier te implementeren.’

Met een ‘Chinese muur’ zal het volgens de VREG bovendien heel moeilijk worden om efficiëntiewinsten te boeken; een van de drijfveren achter het oprichten van een overkoepelende nutsregulator. ‘Zo’n constructie maakt het ook onmogelijk om bepaalde taken met betrekking tot het integreren van verschillende systemen – bijvoorbeeld aardgas / warmte – en een effectieve controle op verboden kruissubsidies, gecoördineerd aan te pakken’, aldus de VREG.

Concreet dringt de VREG er bij de Vlaamse regering op aan om ten minste de datum van inwerkingtreding van het VNR-decreet uit te stellen tot 1 januari 2026.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten