logo
wvhj2023
© Martijn Beekman
© Martijn Beekman
28 mei 2024

Minister gaat vergunningsprocedure stroomnet op 3 manieren versnellen

Demissionair minister Jetten start binnenkort met de internetconsultatie van de versnelde vergunningsprocedure voor elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt. Hij wil dit regelen via de Omgevingswet.

Jetten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat door de ontstane schaarste en het maakbaarheidsprobleem voor elektriciteitsinfrastructuur de behoefte om te kunnen prioriteren toeneemt.

Prioriteringskader
‘Ook de komende jaren, waarin een tekort aan transportcapaciteit wordt verwacht, zullen op maatschappelijk verantwoorde wijze keuzes moeten worden gemaakt om de capaciteit op het net te verdelen’, aldus Jetten. ‘Door middel van verschillende kaders wordt bepaald wat vanuit maatschappelijk belang de hoogste prioriteit heeft. Dit gebeurt via het prioriteringskader voor uitbreidingsinvesteringen in de investeringsplannen van netbeheerders, het prioriteringskader van de ACM voor het behandelen van aanvragen voor transportverzoeken en het versnellen van ruimtelijke procedures door elektriciteitsinfrastructuurprojecten aan te wijzen als projecten van zwaarwegend maatschappelijk belang.’

Zwaarwegend maatschappelijk belang  
Elektriciteitsinfrastructuurprojecten moeten volgens Jetten vanwege de grote maatschappelijke urgentie versneld worden uitgevoerd. Hij is daarom voornemens om bepaalde besluiten aan te wijzen waarmee elektriciteitsinfrastructuurprojecten vanaf 25 kilovolt mogelijk worden gemaakt, omdat sprake is van zwaarwegende maatschappelijke belangen.

‘Hiervan is sprake omdat deze een categorie projecten betreffen die zowel landelijk als regionaal wezenlijk bijdragen aan gestelde doelen voor het klimaat en ter vermindering van netcongestie’, duidt Jetten.’

3 procedurele versnellingen
Concreet wordt de vergunningsprocedure op 3 manieren versneld. Ten eerste komt er beroep in één instantie bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in plaats van in 2 feitelijke instanties – eerst bij de rechtbank en daarna eventueel in hoger beroep bij de Raad van State.

Ten tweede komt er geen pro forma beroepsmogelijkheid voor de beroepsgerechtigde – dus geen beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn van zes weken – en tot slot moet de uitspraak door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen 6 maanden plaatsvinden. 

De internetconsultatie van deze algemene maatregel van bestuur is per direct opengesteld. Het doel van de wijziging van het Omgevingsbesluit is dus een snellere beroepsprocedure voor besluiten voor elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt.  Met het voorstel voor aangepaste regelgeving kan de juridische procedure bij nationale en regionale energieprojecten tot 1,5 jaar worden versneld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten