logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
22 mei 2024

Europese verkiezingen: brancheorganisaties pleiten voor energieopslagstrategie

Energy Storage NL pleit samen met de European Association for Storage of Energy (EASE) in aanloop naar de Europese verkiezingen voor de ontwikkeling van een Europese strategie voor energieopslag.

De 2 belangenorganisaties roepen de Europese politieke partijen op om werk te maken van de versnelling van de ontwikkeling, implementatie en opschaling van energieopslag. ‘Het ontwikkelen van een Europese doelstelling voor energieopslag wordt als noodzakelijk gezien om richting te geven aan de ontwikkeling van opslag binnen de Europese Unie’, aldus Energy Storage NL. ‘Het vastleggen van deze doelstelling geeft zekerheid en richting aan verschillende lidstaten, investeerders en aan andere stakeholders.’

Harmonisering beleid
Omdat verschillende lidstaten diverse maatregelen gebruiken om energieopslag binnen hun landsgrenzen te stimuleren, pleit Energy Storage NL voor harmonisatie. ‘Er is een ongelijk speelveld tussen lidstaten, denk bijvoorbeeld aan de – gedeeltelijke – vrijstelling op de transporttarieven in sommige EU-landen. Hierover is ook recent een motie in de Tweede Kamer ingediend die oproept tot harmonisering van de transporttarieven binnen Europa.’

Verder vraagt Energy Storage NL om verankeringen van de 10 aanbevelingen van de Europese Commissie voor het versnellen van de Europese uitrol van energieopslag. ‘Deze aanbevelingen roepen onder meer de lidstaten op om hun flexibiliteitsbehoeften te identificeren, om gedetailleerde realtime gegevens over netcongestie te publiceren en specifieke steunregelingen op te tuigen die innovatieve energieopslagtechnologieën begeleiden naar de commercialiseringsfase’, aldus Energy Storage NL. ‘Deze aanbevelingen moeten worden omgezet in beleid waardoor deze verplichtend worden voor lidstaten.

Europees manifest

EASE heeft in aanloop naar de Europese verkiezingen een manifest geschreven met de volgende 6 aanbevelingen:

  1. Versnel wijzigingen in de regelgeving van de EU-lidstaten om hardnekkige belemmeringen weg te nemen. Zorg daarbij voor ambitieuze nationale energie- en klimaatplannen, overeenkomstig de EU-aanbevelingen inzake energieopslag.
  2. Ontwikkel een strategie voor energieopslag om het politieke engagement te onderstrepen en investeringen te stimuleren.
  3. Stem de EU-strategie voor verwarming en koeling af op de klimaat- en energiezekerheidseisen. Dit stimuleert voor huishoudens en de industrie hernieuwbare en schone technologieën zoals energieopslag.
  4. Versnel de overgang naar klimaatneutraliteit door de voorgestelde emissiereductiedoelstelling tegen 2040 snel in wetgeving om te zetten en zo investeringen te katalyseren die de inzet van hernieuwbare energie en energieopslag vergemakkelijken.
  5. Introduceer nieuwe marktproducten en ontwikkel lokale flexibiliteitsmarkten: dit integreert nieuwe hernieuwbare-energiebronnen, beperkt curtailment en lost netwerkbeperkingen en congestie op een kostenefficiënte manier op.
  6. Zorg voor eerlijke netwerktarieven en -heffingen en maak een einde aan dubbele belasting voor energieopslag.
Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten