logo
wvhj2023
© Bliq
© Bliq
18 mei 2024

Het batterij-journaal | Stroomprijs 5 dagen op rij negatief

In het batterij-journaal besteedt de redactie aandacht aan actuele ontwikkelingen op de energiemarkt en de gevolgen voor het verdienmodel van batterijen. Ditmaal de stroomprijzen die 5 dagen op rij negatief waren.

Op de spotmarkt – in vakjargon de day-aheadmarkt genoemd – wordt stroom verhandeld voor de komende dag. Op deze energiemarkt – officieel European Power Exchange (EPEX) geheten – gelden ieder uur andere stroomprijzen. Deze worden onder meer gebruikt om de stroomprijzen van consumenten met een dynamisch energiecontract vast te stellen.

In balans
De vraag en het aanbod van het stroomnet moet perfect in balans zijn en mede via de veiling op de day-ahead markt zorgen inkopers en verkopers van stroom ervoor dat de netbeheerder die balans ook daadwerkelijk kan handhaven.  

Het zonnige weer leidde op de day-ahead markt van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 mei dagelijks tot negatieve stroomprijzen. Opgeteld waren de stroomprijzen op de day-ahead markt dit jaar al 142 uur negatief. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 was slechts sprake van 60 uren met een negatieve stroomprijs. Dat is een toename van 137 procent.

Energiebelasting en btw
Een negatieve stroomprijs op de day-ahead markt betekent niet direct dat een consument met een dynamisch energiecontract niet meer voor stroom hoeft te betalen. Ook bij een negatieve stroomprijs moeten in Nederland namelijk energiebelasting, btw en de inkoopkosten van het energiebedrijf betaald worden. Dat is bij elkaar zo’n 18 eurocent per kilowattuur, waarvan zo’n 15 eurocent per kilowattuur energiebelasting en btw is. Consumenten met een dynamisch energiecontract krijgen hierdoor pas echt geld toe als de stroomprijs lager ligt dan de belasting en de inkoopkosten die ze betalen.

Curtailen
‘Het overschot aan zonne-energie draagt in belangrijke mate bij aan negatieve stroomprijzen’, duidt Vincent Klomp, chief executive officer van Bliq. ‘Zolang dit vermogen niet te “curtailen” is – zoals zonnepanelen op residentiële daken ook bij negatieve stroomprijzen zonne-energie blijven terugleveren – kan dit bijdragen aan de groei van het aantal uren met negatieve stroomprijzen.’

De massale uitrol van thuisbatterijen kan volgens Klomp helpen om het aantal uren met negatieve stroomprijzen meer onder controle te krijgen. ‘De inzet van een thuisbatterij zorgt ervoor dat er op zonnige dagen minder stroom op het stroomnet geïnjecteerd wordt, doordat de zelfconsumptie van zonne-energie verhoogd wordt. De opgeslagen stroom kan immers ’s avonds gebruikt worden. Hoe meer thuisbatterijen er geïnstalleerd zijn, hoe kleiner de kans op negatieve uurprijzen. Dit kan zorgen voor een mindere mate van mismatch tussen vraag en aanbod, waarmee we het stroomnet ontlasten. Door de salderingsregeling is een thuisbatterij voor zelfconsumptie echter financieel niet aantrekkelijk. In de landen om ons heen, zoals Duitsland en België, geldt geen salderen. Hier is een thuisbatterij de norm als je zonnepanelen hebt. Zelfconsumptie is hier over het algemeen de dominante inzet.’

Arbitrage
Een ander verdienmodel van de thuisbatterij is de inzet voor arbitrage. Daarbij wordt een thuisbatterij op basis van een dynamisch energiecontract geladen tijdens de ‘goedkope’ uren en ontladen op de ‘dure’ uren.

‘Omdat er gesaldeerd mag worden, levert een individuele thuisbatterij ook nu al financieel rendement op voor de eigenaar’, stelt Klomp. ‘Zeker wanneer er meer negatieve uren zijn. Voor de eerste 2 weken van de maand mei heeft een gemiddeld Nederlands huishouden – zelfs zonder zonnepanelen – een negatieve energierekening. Dit uitgaande van een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kilowattuur, een omvormer van 5 kilowatt en een energieverbruik van 110 kilowattuur.’

Onbalans
Een recent geïntroduceerde mogelijkheid is het inzetten van de thuisbatterij voor passieve onbalans. Dit gebeurt, in tegenstelling tot bij de day-ahead markt, realtime per kwartier. Daarbij wordt via de thuisbatterij flexibiliteit aangeboden voor inzet van balans op het landelijke stroomnet. De eigenaar van de thuisbatterij ontvangt hiervoor een bonus.

‘Dit levert relatief gezien het meeste financieel rendement op’, stelt Klomp. ‘De thuisbatterij wordt af en toe gedurende een kwartier ingezet om te laden, of te ontladen, om zo hiermee realtime verschillen tussen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Hiermee kan de terugverdientijd van een thuisbatterij worden teruggebracht naar 4 tot 6 jaar.’

Abracadabra

Mensen die in de wereld van zonne-energie en energieopslag werken praten geen abracadabra! Dit is wat ze bedoelen...

Day-ahead markt: de EPEX-Spot markt voor elektriciteit, deze wordt elke dag om 12.00 uur vrijgegeven geldend voor de dag van morgen. Op dat tijdstip bepaalt het snijpunt van vraag en aanbod de elektriciteitsprijs voor elk uur.

Curtailen: het sturen van opgewekt vermogen, zoals zonnepanelen, bijvoorbeeld door de stroomproductie te knijpen of te dimmen. In de praktijk houdt dit in dat tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepaneelinstallatie iets wordt teruggeschroefd.

Arbitrage: het in economische zin profiteren van prijsverschillen tussen verschillende aan elkaar gerelateerde effecten, zoals uurprijzen van een dynamisch energiecontract. Arbitrage is het goedkoop inkopen en duur verkopen van elektriciteit. Dit komt overeen met inkopen op momenten van overvloed en verkopen op een moment van schaarste. In de praktijk doet een batterij dit door bijvoorbeeld op te laden op een zonnige middag en te ontladen in de avond of nacht als de zon weg is.

Passieve onbalans: een op 15 minuten gebaseerde prijsprikkel die wordt gepubliceerd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT voor het op- en afregelen van elektriciteit op het landelijke elektriciteitsnet. Dit om het realtime verschil tussen productie en verbruik op kwartierbasis in balans te brengen.

 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten