logo
wvhj2023
© Chuyu | Dreamstime.com
© Chuyu | Dreamstime.com
18 mei 2024

De harde cijfers | Import zonnepanelen uit China in eerste kwartaal 20 procent gedaald

De import van zonnepanelen uit China is in Europa in de eerste 3 maanden met 20 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van nieuwe data van marktonderzoeker InfoLink.

De importkrimp van 20 procent in het eerste kwartaal vertelt echter niet het volledige verhaal. Sinds de export van China naar Europa afgelopen november namelijk het laagste niveau bereikte, is die sindsdien iedere maand gestegen.

Record wereldwijde export
De totale wereldwijde export van Chinese zonnepanelen bereikte in maart zelfs een nieuw record van 24,5 gigawattpiek. Dat is een groei van 16 procent ten opzichte van maart 2023 en ten opzichte van de voorgaande maand.

De top 3-importeurs van Chinese zonnepanelen waren in maart Europa, Pakistan en Saoedi-Arabië, met een gecombineerd importvolume dat goed is voor 60 procent van de wereldmarkt. Pakistan en Saoedi-Arabië overtroffen voor het eerst India en Brazilië.

In het eerste kwartaal van 2024 waren Europa, India en Brazilië de drie grootste importeurs, goed voor 57 procent van de wereldmarkt. In het eerste kwartaal exporteerde China 67,6 gigawattpiek zonnepanelen; een groei van 33 procent ten opzichte van vorig jaar.

Europa: 23,7 gigawattpiek
Europa importeerde in maart 9,7 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 21 procent ten opzichte van 8 gigawattpiek in februari en een daling van 22 procent op jaarbasis ten opzichte van de 12,5 gigawattpiek.

Het totale Europese importvolume was in de eerste 3 maanden 23,7 gigawattpiek, wat een daling van 20 procent betekent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Sinds eind vorig jaar betreft het leeuwendeel van de Europese import TOPCon-zonnepanelen.

In maart bedroegen de spotprijzen voor TOPCon-zonnepanelen in Europa volgens de marktonderzoekers 12 tot 13 eurocent per wattpiek. Er is in de ogen van InfoLink weinig ruimte voor verdere prijsdalingen en de zonnepaneelprijzen lijken zich in Europa te stabiliseren op een niveau van 11 tot 13 eurocent per wattpiek.

Azië-Pacific
De regio Azië-Pacific importeerde in maart 8,3 gigawattpiek aan pv-modules uit China, een stijging van 8 procent ten opzichte van 7,7 gigawattpiek in februari en een stijging van 113 procent op jaarbasis. Het totale importvolume bereikte in het eerste kwartaal een niveau van 24,7 gigawattpiek, een stijging van 160 procent op jaarbasis.

India en Pakistan waren de grootste Aziatisch-Pacifische afzetmarkten met een gezamenlijke invoer van 4,8 gigawattpiek aan zonnepanelen; goed voor 58 procent van het totale importvolume in de regio. Pakistan overtrof India’s import van 1,6 gigawattpiek en voerde 3,2 gigawattpiek zonnepanelen in. Waar de Pakistaanse import maand-op-maand met 23 procent steeg, daalde die van India met 23 procent. De invoer naar Pakistan steeg in het eerste kwartaal en overschreed bijna het totale invoervolume van 2023, wat in lijn is met eerdere voorspellingen. De belangrijkste aanjagers zijn het ‘Belt and Road’-initiatief en memorandums of understandings (MoU’s) tussen Chinese zonnepaneelproducenten en Pakistaanse bedrijven. Er gaan geruchten dat de Pakistaanse regering binnenkort importheffingen zal opleggen voor Chinese zonnepanelen, waardoor lokale ontwikkelaars mogelijk een voorraad zullen aanleggen.

India bleef bij dit alles de grootste importeur van Chinese zonnecellen en importeerde in maart 1,2 gigawattpiek zonnecellen, een daling van 38 procent ten opzichte van de 1,6 gigawattpiek in februari.

Noord- en Zuid-Amerika: 9 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in maart 2,5 gigawattpiek zonnepanelen uit China, een daling van 15 procent ten opzichte van februari. Het totale importvolume was in het eerste kwartaal 9 gigawattpiek, een stijging van 18 procent ten opzichte van vorig jaar.

Met het fiscale jaar dat eindigt in het tweede kwartaal, heeft Brazilië de import in maart ondersteund en bleef het het grootste importerende land in de regio. Het land was zelfs goed voor 66 procent van het totaal in de regio geïmporteerde volume.

Midden-Oosten en Afrika: 8,9 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in maart 3,1 gigawattpiek Chinese zonnepanelen, een stijging van 66 procent ten opzichte van 1,9 gigawattpiek in februari en een stijging van 204 procent op jaarbasis. Het totale importvolume bereikte 7,9 gigawattpiek in het eerste kwartaal, een stijging van 204 procent.

Saoedi-Arabië bleef ook in maart de grootste importeur in de regio en was met 1,7 gigawattpiek goed voor 57 procent van het totale importvolume van de regio. In het eerste kwartaal importeerde Saoedi-Arabië 4,3 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen. Dat is een stijging van 404 procent op kwartaalbasis die grotendeels wordt toegeschreven aan het Saoedische Vision 2030-programma en de vrijgave van openbare aanbestedingen voor nutsbedrijven die de vraag naar zonnepanelen stimuleren.

Afrika importeerde in maart 987 megawattpiek Chinese zonnepanelen, een stijging van 43 procent ten opzichte van de 690 megawattpiek uit februari en een stijging van 35 procent op jaarbasis. Het totale importvolume bereikte in het eerste kwartaal een niveau van 2,3 gigawattpiek, een stijging van 38 procent ten opzichte van vorig jaar. Zuid-Afrika was de grootste Afrikaanse importeur met een import van 566 megawattpiek in het eerste kwartaal. Dat betekent echter wel een daling van 45 procent op kwartaalbasis.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten