logo
wvhj2023
© bpost
© bpost
18 mei 2024

Project van de week | Zonnepanelen en 102 laadpalen voor nieuw DC bpost

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het nieuwe distributiecentrum (DC) van bpost in het Brusselse Evere.

Het nieuwe distributiecentrum van bpost is CO2-neutraal en dat is een primeur voor het Belgische postbedrijf. Het gebouw beschikt niet alleen over ruim 1.200 vierkante meter zonnepanelen, maar ook over warmtepompen voor verwarming en ventilatie met energieterugwinning, modulaire ledverlichting, laadinfrastructuur en een opvangsysteem voor regenwater.

Duurzaamheidsregisters
Tot voor kort zaten de postdiensten verspreid over verschillende distributiecentra in Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Toen de huurovereenkomst voor het kantoor in Schaarbeek afliep, heeft bpost omwille van efficiëntie- en kostenredenen beslist om de diensten op een enkele site samen te brengen. Er werd gekozen voor een nieuw, duurzaam distributiecentrum in Evere.

Jos Donvil, chief executive officer van bpost België: ‘We stonden voor de uitdaging om te voldoen aan de operationele eisen van de steeds en snel veranderende context van de brieven- en pakjesmarkt. Het ontwerp moest uiteraard ook aansluiten bij de duurzaamheidsambities van bpost. We verwerken immers steeds meer pakjes en daarvoor gelden andere normen en zijn er andere operationele vereisten. Vandaag kunnen we ook niet anders dan meteen alle duurzaamheidsregisters opentrekken en dus moest ons nieuwe gebouw voldoen aan de strengste normen ter zake.’

Het distributiecentrum van bpost in cijfers

Aantal zonnepanelen: 496 stuks

Oppervlakte zonnepanelen: 1.236 vierkante meter

Aantal laadpalen: 102 stuks, met uitbreiding in het verschiet

Elektrisch wagenpark: 55 bestelwagens, 22 elektrische fietsen en 22 elektrische trailers (red. dit aantal wordt de komende periode uitgebreid)

Bijzonderheid: het distributiecentrum heeft de mogelijkheid om regenwater op te slaan. De 2 tanks van 10.000 liter en een ingenieus systeem maken de infiltratie van hemelwater in de bodem mogelijk.

Van 500 naar 300
Het distributiecentrum is zo energie-efficiënt mogelijk gemaakt. De ledverlichting in de grote hal wordt bijvoorbeeld automatisch gedimd van 500 naar 300 lux zodra de medewerkers op ronde zijn vertrokken. Met behulp van warmtepompen wordt energie uit de omgeving gebruikt om het gebouw te verwarmen in de winter en, zo nodig, te koelen in de zomer.

Regenwater van het dak wordt tot slot opgevangen en gerecupereerd voor, onder meer, sanitair gebruik. Om te vermijden dat regenwater zonder meer naar de riolen wordt afgevoerd, is er een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat het hemelwater op het terrein langzaam in de bodem kan infiltreren. Op de parkeerplaatsen is er waterdoorlatende verharding voorzien, maar ook alle water op de wegen wordt naar het infiltratiesysteem afgevoerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten