logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
16 mei 2024

TNO opent nieuw lab om technologie volgende generatie batterijen te testen

TNO heeft in Eindhoven een nieuw laboratorium geopend: het Battery Lab van TNO bij Holst Centre. Hier onderzoeken, ontwikkelen en testen experts van TNO samen met bedrijven volgende generaties batterijtechnologie.

In het laboratorium wil het kennisinstituut samen met bedrijven de technologieën klaarmaken voor een volgende opschalingsstap naar massaproductie.

Verschillende ontwerpen
De faciliteiten van het nieuwe lab bieden de kans om daadwerkelijk batterijcellen te maken en te testen. Nieuwe materialen kunnen dan in verschillende ontwerpen van batterijcellen worden geïntegreerd en geoptimaliseerd.

TNO heeft de afgelopen 3 jaar, met financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Noord-Brabant, gewerkt aan de realisatie van het lab. Het beschikt naast diverse geavanceerde meetapparatuur en werkstations met chemisch inerte atmosfeer – gloveboxes – ook over instrumenten voor het aanbrengen van beschermende nano- lagen die belangrijk zijn voor de levensduur van batterijen, voor het vergroten van de energiedichtheid met 3D-structuren en voor meer veiligheid van batterijen via solid state electrolyte.

Versnellen
Het effectief opslaan van elektrische energie is essentieel voor de energietransitie. Behalve auto's worden ook bussen, vrachtwagens en schepen in toenemende mate geëlektrificeerd. Daarbij komen volgens TNO de grenzen van de huidige batterijtechnologie duidelijk in zicht. Er is een volgende generatie batterijen nodig met een grotere energiedichtheid, met meer vermogen en die sneller en veilig kunnen worden opgeladen om dit mogelijk te maken.

‘Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken’, stelt André Schilt, programmamanager Next Generation Battery Technology bij TNO. ‘Dit nieuwe laboratorium helpt start-ups, ondernemers en gevestigde bedrijven hun ideeën en innovaties te versnellen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten