logo
wvhj2023
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
12 mei 2024

Energy Storage NL: ‘Maximale inzet van batterijen voor netondersteuning’

Waar kan je batterijen het beste inzetten? Naar mijn mening in congestiegebieden. Mits de batterijen netondersteunend worden ingezet.

De flexibiliteit die een batterij kan leveren, kan op verschillende markten worden gebruikt: de day-ahead-, intraday-, onbalans-, primaire, secundaire of tertiaire reservemarkt en GOPACS, wat staat voor Grid Operators Platform for Congestion Services. Elke markt heeft zijn eigen uitdagingen en kansen.

Weinig prijsvolatiliteit
In het verleden werden batterijen vaak ingezet op de primaire reservemarkt, maar deze markt is verzadigd geraakt. De onbalansmarkt is interessant, maar kan ook slechts een beperkt vermogen accommoderen zoals recentelijk is te zien met veel gevallen van tweezijdige prijsvorming. De secundaire reservemarkt is aantrekkelijk, maar momenteel uitdagend vanwege de vereiste om 24 uur lang te moeten leveren in één richting. De day-aheadmarkt is groot maar kent nog te weinig prijsvolatiliteit voor een rendabele businesscase van een batterij. De liquiditeit op GOPACS is laag en biedt dus slechts sporadisch kansen.

Volledige controle

Belangrijk is dat de prijsprikkels van deze markten vaak op nationaal of Europees niveau spelen, behalve op de congestiemarkt GOPACS. Een batterij die op deze landelijke markten is geoptimaliseerd, houdt geen rekening met lokale congestie. Dit kan leiden tot onbedoelde verergering van congestieproblemen.

Recentelijk zijn proeven gestart waarbij batterijen puur worden ingezet voor congestiedoeleinden, zoals bij de Efteling door Enexis en in Scheveningen door Stedin. De netbeheerder heeft volledige controle over de batterij en zorgt ervoor dat de onbedoelde effecten niet optreden. Dit betekent ook dat het een kostbare oplossing is en niet leidt tot optimaal gebruik van de batterijcapaciteit, er is geen ‘value stacking’. Toch leren deze pilots ons een belangrijke les, namelijk dat er grote kansen liggen voor batterijtechnologie bij het leveren van congestiediensten.

Lees de volledige column van Robert Kleiburg (Energy Storage NL) hieronder in de mei 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten