logo
wvhj2023
© ees Europe
© ees Europe
10 mei 2024

ees Europe: recycling batterijen grote kans voor Europese industrie, draagbare batterijen steeds populairder

De grootste Europese beurs voor batterijen en energieopslagsystemen – ees Europe – staat voor de deur. Het motto van deze showcase voor producten en netwerkbijeenkomsten is ‘Innovating Energy Storage’.

De nadruk ligt op de nieuwste technologieën, trends en marktontwikkelingen. Storage Magazine kijkt vooruit naar het evenement in Messe München. Wat kunnen bezoekers verwachten, wat zijn de belangrijkste takeaways?

700 standhouders
ees Europe vindt plaats van woensdag 19 tot en met donderdag 21 juni 2024. De beurs telt meer dan 700 standhouders. Er zijn producten van zo’n 1.000 batterijleveranciers te zien, en meer dan 100 waterstofoplossingen. De dag voor de opening starten de 2-daagse ees Europe Conference en Power2Drive Europe Conference. Hier kunnen bezoekers hun kennis bijspijkeren, en dat kan bovendien ook door het bijwonen van verschillende forums die plaatsvinden tijdens de 3 beursdagen. De ontwikkeling van een duurzame Europese batterijenindustrie is daarbij een van de belangrijke thema’s.

Exportbeperkingen
Met de toenemende elektrificatie van voertuigen en groei van hernieuwbare-energiebronnen neemt de wereldwijde vraag naar batterijen toe. Strategische en geopolitieke ontwikkelingen creëren zowel kansen als uitdagingen voor de Europese batterij- en elektromobiliteitssector. Zo dwingen China’s exportbeperkingen voor grafiet accufabrikanten hun productieprocessen, grondstoffeninkoop en toeleveringsketens te optimaliseren om concurrerend te blijven. Daarnaast groeit het belang van de ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologieën, van batterijproductie tot en met recycling. Door meer aandacht te besteden aan duurzaamheid kunnen Europese fabrikanten hun concurrentiepositie behouden.

Alternatieven
Europa is voor de levering van grondstoffen, onder andere voor batterijen, sterk afhankelijk van derden. Om die onwenselijke positie te verminderen, zijn diversificatie van toeleveringsketens en nieuwe batterijtechnologieën cruciaal. Volgens het Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (ISI) kunnen alternatieven zoals metaal-ion-, metaal-zwavel-, metaal-lucht- en redox flow-batterijen bepaalde markten en toepassingen enigszins ontlasten. Er wordt aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van solidstatebatterijen. Ook natrium-ion-technologie wint terrein, onder andere vanwege lagere kosten en omdat er geen kobalt, nikkel of lithium voor nodig is. De inspanningen op het gebied van het verlengen van de levensduur van grootschalige batterijen blijven onverminderd aanhouden; langere opslagtijden bij dezelfde capaciteit verbeteren het toepassingspotentieel.

Grote bedragen
De Europese batterijsector voorspelt dat de productievolumes blijven toenemen door de groeiende vraag naar batterijen. Daarbij groeit de aandacht voor duurzaamheid. ‘Het verminderen van het energieverbruik in alle productiefasen staat centraal bij de inspanningen van Europese fabrikanten van batterijcellen’, zegt professor Heiner Heimes, die de leerstoel Production Engineering of E-Mobility Components aan de RWTH Aachen University bekleedt. ‘Technologische innovaties zoals het drogen van de elektrodecoating met behulp van een laser kunnen de totale energiekosten van de batterijcelproductie met wel 10 procent verlagen’, vult zijn collega Marcel Drescher aan. Met name in Centraal- en Oost-Europa worden grote bedragen geïnvesteerd in de vestiging van productiefaciliteiten voor batterijcellen, maar ook voor batterijassemblage en de recycling van afgedankte producten. Naast Aziatische bedrijven zoals LG Energy Solution, Samsung en CATL investeren ook Mercedes-Benz, Volkswagen, Northvolt en Porsche in deze regio.

Lees het volledige artikel hier in de mei 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten