De zonne-atollen zouden moeten verrijzen langs de Wieringermeerdijk en op afstand van Medemblik en Den Oever. Ze moeten resulteren in versterking van de natuur, klimaatverandering tegengaan door het opwekken van zonne-energie én de kustregio zowel recreatief als economisch verbeteren.
2,0 terawattuur
Kor Buitendijk kwam enkele jaren geleden met het idee op de proppen om voor de Noord-Hollandse kust van het IJsselmeer in de Wieringerhoek met zonne-atollen zowel de natuur te versterken als zonne-energie op te wekken.
Ruim een jaar geleden meldde het consortium Meerlicht – bestaande uit GroenLeven en Van Oord – dat het project de potentie heeft jaarlijks 2,0 terawattuur zonne-energie op te wekken. Samen met TNO, Deltares, Waardenburg Ecology en H+N+S Landschapsarchitecten heeft het consortium het plan van Buitendijk uitgewerkt tot een uitvoerbaar plan. Dit plan wordt gesteund door de bewonersorganisaties van Schagen/Zijpe, Koggenland, Medemblik, Kolhorn en omstreken en Wieringermeer. Het plan is bovendien opgenomen in de Regionale Energiestrategie (RES).
2.000 hectare
‘Het plan voorziet in ruim 2.000 hectare aan ondieptes en luwe zones waardoor de biodiversiteit en voedselmogelijkheden voor vissen en vogels enorm verbetert’, vertelt projectmanager Michiel Roohé. ‘Het stimuleren van plantengroei binnen ondiepe atollen vormt een forse impuls voor het behalen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelen. Dit is een belangrijke stap in het verbeteren van de waterkwaliteit van het IJsselmeer.’
In een door het Rijksvastgoedbedrijf georganiseerde openbare marktverkenning is het consortium Meerlicht naar eigen zeggen de enige marktpartij die een concreet integraal plan heeft ingediend dat voldoet aan de gestelde beleids- en juridische uitgangspunten van het Rijk, financieel haalbaar is, bijdraagt aan de RES-doelen en een aansluiting op het elektriciteitsnet biedt. De rijksoverheid bepaalt in juni samen met de provincie Noord-Holland en de betrokken gemeenten of gefaseerd gestart kan worden met de ontwikkeling van het plan. Mosterman: ‘Wij hopen dat Buitendijks Plan een eerste fase in kan gaan en zien met vertrouwen de toekomst tegemoet. Het plan respecteert de functie van de nationale regenton en opvang van hoog rivierwater van het IJsselmeer. De zoetwatervoorraad blijft in stand en zal vooral toenemen bij eventuele toekomstige peilaanpassingen. Ook kunnen we zo het zoute water weggeleiden van de hevels van de Wieringermeerdijk en Andijk.’
Na 2034
Het overbelaste stroomnet wordt ten slotte ontzien door het aanleggen van een ondergrondse kabel op het bestaande landelijke elektriciteitsnet.
Mosterman: ‘Dit wordt met een primaire aansluiting gedaan bij de Maximacentrale in Flevoland en een secundaire aansluiting bij ECW in Middenmeer. Er is weliswaar een voornemen om het hoogspanningsnet in Noord-Holland uit te breiden. De vergunningprocedure is daarvoor echter nog niet gestart. De uitbreiding van het netwerk is pas voorzien na 2034.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.