logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
9 mei 2024

PV-Vlaanderen: dubbele nettarieven creëren ongelijk speelveld voor batterijen

PV-Vlaanderen presenteerde eind 2023 de visietekst ‘Zonnestroom in Vlaanderen 2030’. Dit ging gepaard met diverse aanbevelingen, onder meer betreffende een hervorming van de nettarieven en energieheffingen.

In dat kader pleit de branchevereniging onder andere voor het elimineren van dubbele tarifering voor batterijen. ‘Die is unfair en zit de uitrol van batterijen in de weg’, aldus Wannes Demarcke van PV-Vlaanderen en Chris Celis van ODE.

Businesscase
Nederland kent het fenomeen energiebelasting-stapeling voor opslag, ook wel bekend als de dubbele energiebelasting. Neemt een kleinverbruiker stroom af van het elektriciteitsnet om die op te slaan in een thuisbatterij, dan betaalt die energiebelasting over de afgenomen stroom. Het terugleveren van stroom is belastingvrij. Maar die gaat natuurlijk wel op de grote hoop in het elektriciteitsnet, en wordt die eerder geïnjecteerde stroom verderop weer afgenomen dan betaalt die gebruiker er opnieuw energiebelasting over. Dat verstoort de markt, en het is inherent oneerlijk.

Vlaanderen kent een vergelijkbare situatie, zij het dat de dubbele heffing daar vooral via de nettarieven op de energierekening loopt. Er is zowel voor afname als injectie sprake van dubbele nettarieven en heffingen. ‘Eigenaren van batterijen met een vermogen groter dan 10 kilovoltampère – kleinere zijn daarvan vrijgesteld – moeten ook nettarieven betalen voor teruglevering’, vertelt beleidsexpert Demarcke. ‘De dubbele nettarieven voor afname zijn echter veel belangrijker voor de businesscase. Die zijn namelijk vele malen hoger dan die voor injectie.’

Enorme impuls
Demarcke wijst erop dat op federaal niveau er momenteel al een vrijstelling is voor grote stand-alone-batterijen die kunnen worden ingezet ten behoeve van flex en balancering van het hoogspanningsnet, het domein van netwerkbeheerder Elia. Exploitanten van deze systemen betalen in België gedurende de eerste 10 jaar geen dubbele nettarieven voor afname en injectie. Hiermee is een enorme impuls ontstaan voor de ontwikkeling en realisatie van dit type energieopslagprojecten. Ook voerde de Vlaamse overheid een vrijstelling in voor de quotumplicht voor alle vrijstaande energieopslagsystemen voor de afgenomen volumes die opnieuw geïnjecteerd worden.

Vrijstelling thuisbatterijen
‘Vanuit PV-Vlaanderen dringen we al lang aan op een vrijstelling van dubbele nettarieven naar het distributienet en naar opslag gecombineerd met productie of zelfverbruik’, aldus Demarcke. ‘We zijn tevreden dat de VREG, de Vlaamse Regulator voor Energie en Gas, ingaat op een deel van ons pleidooi en voorstelt om vanaf 1 januari 2025 ook een vrijstelling in te voeren voor vrijstaande opslag op het distributienet. PV-Vlaanderen stelt voor dat deze vrijstelling op termijn ook ingevoerd wordt voor thuisbatterijen.’

Celis, beleidsmedewerker bij de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen (ODE) – de koepel van brancheverenigingen voor bedrijven in de hernieuwbare-energiesector waar ook PV-Vlaanderen deel van uitmaakt – wijst op de groeiende behoefte aan flexibiliteit in het energiesysteem om het aanbod van en de vraag naar groene stroom te matchen.

Bevoorradingszekerheid
‘Juist daarin zit de grote toegevoegde waarde van batterijen’, aldus Celis. ‘Je kunt er heel wat systeemdiensten mee leveren en stroom in opslaan wanneer er een overaanbod van zon of wind is, om die weer terug te leveren bij tekorten. Zo kan de bevoorradingszekerheid worden bevorderd, de druk op het net worden verlicht en meer hernieuwbare energie in het systeem worden geïntegreerd. De Vlaamse thuisbatterij wordt hiervoor momenteel jammer genoeg nauwelijks ingezet. Als de dubbele nettarieven zouden verdwijnen, wordt het veel interessanter om de batterij in te zetten om flexibiliteit te leveren aan de netbeheerder of met de batterij in te spelen op dynamische onbalans- prijzen. Er worden dus kansen gemist.’

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten