logo
wvhj2023
© Kiwatt
© Kiwatt
27 april 2024

Project van de week | Afsluiting kantoorgebouw afgewend dankzij batterij

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een kantoorpand in Amsterdam dat te hoge pieken op het stroomnet veroorzaakte.

De geschiedenis van de Amsterdamse Maarsen Groep gaat terug tot 1946. Direct na de tweede wereldoorlog startte Frederik Maarsen met het bouwen van sociale huurwoningen in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Anno 2024 beschikt het vastgoedbedrijf over een omvangrijk portfolio dat niet alleen uit woningen maar ook uit bedrijfsgebouwen bestaat.

Historisch centrum
Een van die gebouwen is De Walvis aan de Grote Bickersstraat in het historische centrum van Amsterdam, nabij het Centraal Station. Maarsen Groep heeft het gebouw enkele jaren geleden volledig gerenoveerd met een BREAAM-certificaat als gevolg.

Het gebouw is inmiddels gasloos, heeft zonnepanelen op het dak en is uitgerust met een warmtepompinstallatie, een warmteterugwininstallatie en laadpalen voor elektrische auto’s. Desondanks werd Maarsen Groep vorig jaar geconfronteerd met de gevolgen van het overvolle stroomnet. Er hing De Walvis een netafsluiting boven het hoofd, omdat het bedrijfspand een netaansluiting heeft van 137 kilowatt maar tijdens pieken 200 kilowatt gebruikt.

De batterij van De Walvis in cijfers

Fabrikant batterij: Kiwatt

Vermogen batterij:

Opslagcapaciteit batterij: 320 kilowattuur

Installateur batterij: Delektro

Vergunning
‘Dit zijn problemen die wij dagelijks horen’, vertelt Jacob van Leeuwen, oprichter van Kiwatt. ‘Juist bij panden die zelf energie opwekken zoals De Walvis zijn batterijen dan goed toepasbaar. Zo haal je meer uit groene stroom terwijl de piekbelasting voor het net wordt verminderd.’

‘Voor de meeste energieopslagsystemen is het een vereiste om deze buiten te plaatsen om een verzekering te verkrijgen’, vertelt Patrick Meeldijk, technisch vastgoedmanager bij de Maarsen Groep. ‘Omdat De Walvis in de binnenstad staat, is het niet mogelijk om een vergunning te krijgen om de batterijsystemen buiten te plaatsen. We hebben met Kiwatt een partij gevonden waarbij de batterijen wel binnen mogen staan. De batterijen zijn geplaatst in de kelder van het pand. Zo hebben we een passende oplossing gevonden om onze zonnestroom op te slaan en tijdens pieken vrij te geven. We zijn nu op meerder locaties aan het kijken of we batterijen kunnen plaatsen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten