De nieuwe aannemers gaan de komende jaren aan de slag om waar nodig extra laagspanningskabels aan te leggen en elektriciteitscabines te voorzien van sterkere transformatoren. Ze volgen daarbij specifieke laagspanningsplannen per gemeente.
5 jaar
De nieuwe aannemers zijn aangesteld voor een periode van 5 jaar en hebben elk een specifieke specialisatie. De eerste groep aannemers focust op de proactieve aanleg van extra kabels van 400 volt. Die kabels zullen de huidige laagspanningsnetten versterken. Concreet voorzien ze een extra kabel waarop klanten kunnen aansluiten zodra ze meer vermogen nodig hebben, zoals bij de aankoop van een elektrische auto, de plaatsing van een warmtepomp of een iets grotere zonnepaneelinstallatie. Ze volgen daarbij de gemeentelijke plannen die eerder werden uitgewerkt.
Voor deze opdracht werden 4 aannemersbedrijven geselecteerd: TM UltraQS (Tasoz, EBN-Tech, Bro-Technics, Clinckx, Telcom, GS Solutions, IGM, Euroboringen), TM Power4All (Cas-Vos en Besix Connect), APK Group en Solutions 30 Field Services.
Sterkere transformatoren
De tweede groep aannemers legt zich toe op de plaatsing van sterkere transformatoren in de distributiecabines van Fluvius. Dat gaat gepaard met een geplande stroomonderbreking bij de betrokken bewoners van een halve of volledige dag, afhankelijk van de situatie. Acht aannemersbedrijven zullen daar de komende jaren aan werken: APVC, Equans, Fluentis, Jacops, TM SVES, TM SYN-TECHS, Verbraeken Infra en Welec.
Vanaf volgend jaar moeten op deze manier 1.600 distributiecabines per jaar worden versterkt.
1 op 3
40 procent van die laagspanningsnetten en 1 op 3 elektriciteitscabines in Vlaanderen moet tegen 2032 een upgrade krijgen. Dit alles is onderdeel van het investeringsplan van Fluvius.
‘Om daar zo goed mogelijk op te anticiperen, brengen we voor elke stad en gemeente nauwkeurig in kaart waar er precies kabelaanleg en cabineversterkingen nodig zijn in de komende jaren’, vertelt Bram Van Eeckhout, hoofd Nettransitie bij Fluvius. ‘Dat gebeurt concreet door inschattingen over de groei van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen bij gezinnen in de buurt, gecombineerd met diepgaande computersimulaties. Zo weten we waar we best nu al aan de slag gaan. Met die analyses onder de arm kloppen we aan bij de betrokken steden en gemeenten om de werken in te plannen met een gezonde spreiding en zo beperkt mogelijke hinder. De steden en gemeenten kunnen ook hun input geven bij onze inschattingen. Voor heel Vlaanderen staan er vandaag al meer dan 160 gemeentelijke plannen in de steigers. Belangrijk: we onderzoeken altijd uitgebreid waar we onze timing kunnen afstemmen op werken van andere nutsbedrijven of geplande wegenwerken. Zo vermijden we opeenvolgende graafwerken en hinder.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.