De gemeente Ingelmunster en Fluvius zijn gestart met de eerste werken in het kader van hun ‘laagspanningsplan’ dat mikt op een proactieve upgrade van het lokale elektriciteitsnet. In de Hinnebilkstraat heeft Fluvius een begin gemaakt met de aanleg van future-proof 400-volt-netten, en later dit jaar volgen ook de Brigandstraat en de Lammekensknokstraat.
30 in de steigers
Elke stad en gemeente in Vlaanderen krijgt op termijn een laagspanningsplan waarmee Fluvius de lokale elektriciteitsnetten voorbereidt op de energietransitie. 40 procent van die laagspanningsnetten moet de komende 10 jaar namelijk een upgrade krijgen.
‘Om daar zo goed mogelijk op te anticiperen, brengen we voor elke stad en gemeente nauwkeurig in kaart waar er precies zwaardere kabels en extra cabines nodig zijn in de komende 10 jaar’, vertelt Emiel Vandewalle van Fluvius. ‘Dat gebeurt concreet door diepgaande computersimulaties en inschattingen van de groei van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen bij gezinnen in de buurt. Zo weten we waar we best nu al aan de slag gaan. Gewapend met die analyses kloppen we aan bij de betrokken steden en gemeenten om de werken in te plannen met een gezonde spreiding en minimale hinder. Uiteraard onderzoeken we ook uitgebreid waar we kunnen samenwerken met andere nutsbedrijven of geplande wegenwerken. Voor heel Vlaanderen staan er vandaag al een 30-tal laagspanningsplannen in de steigers.’
106 kilometer
In Ingelmunster, dat een van de koplopers is, ligt nog 106 kilometer aan 230-volt-elektriciteitsnetwerk. Dat werkt nu nog goed, maar kan minder vermogen leveren dan de nieuwe 400-volt-netwerken die geschikt zijn voor de vele elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen die er nog bij zullen komen.
‘We kunnen die 106 kilometer kabels onmogelijk op korte tijd vervangen’, zegt Rudy Verplancken van Fluvius. ‘Dat zou zeer veel hinder veroorzaken. Daarom starten we vandaag al stapsgewijs met de aanpassing van onze netten. Dat verloopt voor een deel reactief: bij klanten die vandaag een zwaardere aansluiting nodig hebben, doen we die netversterking al vroeger. En via deze laagspanningsplannen versterken we ze ook proactief: dan ligt het elektriciteitsnet voor hun deur al helemaal klaar zodra er meer elektrisch vermogen nodig is, bijvoorbeeld na de aankoop van een elektrische auto of verbouwingswerken waarbij een oude mazout- of gasketel werd vervangen door een elektrische warmtepomp.’
Investeringsplan
Sinds vorig haar moet Fluvius jaarlijks op verzoek van energieregulator VREG een investeringsplan voor een periode van 10 jaar opstellen. Daarin wordt toegelicht welke investeringen en acties volgens de netbeheerder nodig zijn om de Vlaamse distributienetten voor elektriciteit en gas aan te passen aan alle nieuwe maatschappelijke behoeften door de energietransitie.
In de komende 10 jaar voorziet Fluvius 4 miljard euro aan extra investeringen, alles samen goed voor bijna 36.500 kilometer elektriciteitskabels en 1 op 3 elektriciteitscabines die moeten worden aangepakt. De ‘gemeentelijke laagspanningsplannen’ zijn daar een onderdeel van en betrekken de lokale besturen.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.