logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
12 april 2024

Nieuwe standaard voor ontwerp stroomstations Enexis en Tennet

Enexis en TenneT hebben gezamenlijk een nieuw standaardontwerp voor midden-en hoogspanningsstations ontwikkeld. Het eerste exemplaar wordt gebouwd op bedrijventerrein Zuid-Groningen bij Ter Apelkanaal.

In de gemeente Westerwolde komt het eerste hoogspanningsstation van 380 kilovolt te staan dat gebouwd wordt volgens een nieuw standaardontwerp. De komende jaren bouwt TenneT meerdere van deze stations, ruim 1.000 hoogspanningsmasten en legt het duizenden kilometers elektriciteitskabel aan.

Werkwijze
Om dit snel, efficiënt en duurzaam te kunnen doen is een standaardwerkwijze nodig. Overal in Nederland worden elektriciteitsstations en hoogspanningsmasten daarom vanaf nu door Enexis en TenneT gebouwd op basis van standaardmodules.

Door de standaardisaties verwachten de netbeheerders sneller te kunnen werken. Ook voor het onderhoud is het belangrijk dat er met standaardontwerpen wordt gebouwd. De afgelopen jaren hebben engineers, samen met marktpartijen, een standaardontwerp ontwikkeld voor de stations van 380 kilovolt. Bovendien worden ook 140 stations van 110 en 140 kilovolt volgens het nieuwe gestandaardiseerde modulaire concept gerealiseerd.

Een must
Het nieuwe hoog- en middenspanningsstation in Zuidoost-Groningen is nodig om aan de snelle groei van het elektriciteitsaanbod van wind- en zonne-energie, de verduurzaming en de verwachte toename van de vraag te voldoen. TenneT en Enexis verwachten station Zuid-Groningen in 2026 in gebruik te nemen. Het station bij Ter Apelkanaal is onderdeel van een grootschalige versterking van het hoogspanningsnet in Noordoost-Nederland, die in 2030 gereed is.

Marjolein de Gorter-Manhoudt, Director Large Projects Netherlands TenneT, over het project: ‘Deze nieuwe standaard is een must om de enorme opgave waar TenneT en Enexis voor staan bij de uitbreiding van het hoogspanningsnet te realiseren. Ik ben trots op de nieuwe standaard die onze engineers samen met marktpartijen hebben ontwikkeld. En ik ben blij dat onze aannemer Omexom op bedrijventerrein Zuid-Groningen nu als eerste kan starten met de bouw van het eerste modulair gebouwde station.’

‘Wij zetten als Enexis alles op alles om sneller te kunnen bouwen’, besluit Rutger van der Leeuw, chief executive officer van Enexis. ‘Het is heel mooi om te zien dat we hier in samenwerking met TenneT nieuwe manieren van bouwen ontwikkelen, die leiden tot ingrijpend kortere doorlooptijden. Het resultaat is aanzienlijk: door deze manier van werken, besparen we gemiddeld 1 jaar in aanleg van onze hoog- en middenspanningsstations en ronden we onze werkzaamheden in een recordtempo van 1,5 jaar af. De ervaringen die we tijdens de realisatie van dit hoogspannings/middenspanningsstation opdoen, nemen we mee in de realisatie van andere stations.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten