logo
wvhj2023
© Andreyi Armiagov | Dreamstime.com
© Andreyi Armiagov | Dreamstime.com
11 april 2024

Liander presenteert ontwikkelperspectief voor locatiekeuzes elektriciteitshuisjes

Liander heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam het ‘Ontwikkelperspectief Distributienet’ gepresenteerd om betere locatiekeuzes te kunnen maken voor nieuwe elektriciteitshuisjes in de hoofdstad.

De netbeheerder werkt de komende jaren aan het versterken van het elektriciteitsnet in Amsterdam om de groei en verduurzaming van de stad mogelijk te maken. In 2050 verbruikt Amsterdam 3 tot 4 keer zoveel stroom als nu. Om de groei en verduurzaming van de stad mogelijk te blijven maken, komen er maximaal 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes bij tot aan 2050.

Inpassing
Zo worden er bijvoorbeeld in de Apollobuurt nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst. Oorspronkelijk was het plan om een nieuwe elektriciteitsruimte te plaatsen op de Breughelstraat. Dit stuitte op verzet en daar heeft Liander van geleerd. Er is na een nadere analyse gebleken dat er een betere locatie blijkt te zijn voor deze ruimte. Het plan is nu om een elektriciteitshuisje te plaatsen aan de Apollolaan.

Om de locatiekeuzes voor elektriciteitshuisjes in de toekomst beter vorm te geven, is daarbovenop het ontwikkelperspectief gemaakt. Dit is een set samenwerkingsafspraken tussen Liander, de gemeente Amsterdam en andere partijen over het proces rond de inpassing van elektriciteitshuisjes en -kabels in de stad. Het doel is om situaties als in de Apollobuurt in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Betrokkenheid bewoners
De gemaakte afspraken gaan over het combineren van plannen, verbeterde informatie-uitwisseling, het bepalen van locaties, ontwerp en de betrokkenheid van bewoners.

Tot op heden leiden discussies over de precieze locatie van een nieuwe middenspanningsruimte met regelmaat tot vertraging van het totale proces. Omdat Amsterdam de voorkeur geeft aan zoveel mogelijk inpandige locaties – in plaats van locaties in de openbare buitenruimte – zal zij in de toekomst actiever de zoektocht naar inpandige opties faciliteren. De gemeente zal ook belangenorganisaties bij deze zoektocht betrekken. Een digitaal informatieplatform zal het proces vergemakkelijken door automatisch gegenereerde opties te leveren binnen de gegeven zoekcirkels. Als er op basis van het afwegingskader geen geschikte locatie blijkt te zijn of als de gemeente en Liander binnen een bepaalde termijn geen overeenstemming bereiken, wordt de case ‘geëscaleerd’ naar mandaathouders, die op basis van een variantenafweging alsnog een keuze maken. Als dit ook niet slaagt, wordt de case ‘geëscaleerd’ naar bestuurlijk niveau.

Nieuwe standaard
Op buurtniveau laten de gemeente en de netbeheerder bewoners meebeslissen door hen te laten kiezen uit vooraf afgebakende ontwerpopties. Op korte termijn is dit de huidige productcatalogus van elektriciteitshuisjes, op lange termijn komen hier mogelijk meer opties bij na het gezamenlijke onderzoek naar een nieuwe stedelijke standaard.

De esthetiek en het relatief grote formaat van de huidige middenspanningsruimtes die Liander kan leveren, maakt namelijk dat deze moeilijk in te passen zijn in de stedelijke omgeving. Voor de langere termijn doet Liander daarom onderzoek naar beter inpasbare opties om zo ook de acceptatie bij bewoners te vergroten en de kwaliteit van de openbare ruimte – tegen acceptabele kosten – te behouden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten