logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
10 april 2024

Fluvius maakt weg vrij voor energierekening met reële maandverbruiken

Vlamingen met een digitale meter en een variabel energiecontract kunnen vanaf deze maand de jaarrekening voor hun energieverbruik ontvangen op basis van wat ze effectief per maand hebben verbruikt.

Daardoor betalen de klanten altijd het juiste tarief voor elektriciteit en aardgas.

Realistisch beeld
Consumenten gebruiken niet elke dag en elke maand dezelfde hoeveelheid energie. Om die reden kan men voor de berekening van het energieverbruik niet zomaar het verschil van 2 meterstanden nemen en dat gelijk verdelen over het aantal dagen van de verbruiksperiode.

Om een realistisch beeld te krijgen, maken netbeheerders sinds jaar en dag gebruik van een zogenaamd ‘synthetisch lastprofiel’. Dat is een virtuele, accurate verdeling van het verbruik over het hele kalenderjaar op basis van vergelijkbare klantenprofielen. Zo kunnen leveranciers de benodigde energie inkopen en klanten een nauwkeurige factuur sturen.

Voor- en nadelen
Die traditionele werking heeft echter voor- en nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld dat het lastprofiel een deel van het verbruik in een duurdere of goedkopere periode legt dan werkelijk verbruikt, waardoor een klant met een variabel contract meer of minder betaalt voor een stuk van zijn verbruik.

Om dit te vermijden, zijn sommige klanten met een digitale meter in de afgelopen periode al overgestapt op maandelijkse facturatie. Daarbij betalen ze, in plaats van maandelijkse voorschotten, enkel het werkelijke verbruik van die maand. Het gaat volgens netbeheerder Fluvius ondertussen om ongeveer 100.000 elektriciteits- en 50.000 gascontracten.

Variabel contract
Hetzelfde principe is nu echter ook mogelijk bij jaarfacturatie. Door gebruik te maken van de reële maandverbruiken uit de digitale meter, betaalt elke klant met een digitale meter nu ook exact wat hij of zij verbruikt in de betreffende maand. Dit biedt klanten daarmee meer grip op hun afrekening door bijvoorbeeld te besparen in periodes van hogere energieprijzen.

De voorbije maanden heeft Fluvius de maandverbruiken van alle geactiveerde klanten stapsgewijs beschikbaar gemaakt voor de energieleveranciers en dat proces is nu afgerond. Vanaf juli 2024 zijn de leveranciers verplicht om bij de facturatie rekening te houden met deze reële maandverbruiken. Reële maandverbruiken hebben enkel een impact voor eigenaars van een digitale meter met een variabel contract. Er verandert dus niets voor klanten met een klassieke, analoge meter of een dynamische dan wel maandfacturatie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten