logo
wvhj2023
© AIKO
© AIKO
4 april 2024

AIKO ondertekent partnerovereenkomsten volgende generatie ABC-zonnepanelen

AIKO ontwikkelde zich snel van nieuwkomer naar een gevestigde naam in de pv-markt. De tweede generatie zonnepanelen van de fabrikant, met partial shading resistance als USP, moet dit succes een verdere impuls geven.

Tot voor kort kenden weinigen buiten China de naam AIKO. Als producent van zonnecellen opereerde het onder de radar van vele marktpartijen. Dat veranderde in 2020, toen het bedrijf zijn eigen zonnepaneel lanceerde en dat ook naar Europa bracht.

Marktpositie
‘Waar heel wat partijen inzetten op TOPCon als zonnepaneeltechnologie van de toekomst, maakte AIKO de expliciete keuze om zich te onderscheiden met high performance All Back Contact (ABC-)zonnepanelen’, vertelt senior productmanager Jimmy Melskens. ‘Achterzijdecontacttechnologie is op zichzelf niet iets nieuws. Maar die daadwerkelijk in massa naar de markt brengen tegen een concurrerende prijs is zeker wel iets nieuws en daarmee een enorme prestatie. Daarmee heeft ons bedrijf snel een sterke marktpositie verworven.’

Diverse formaten
Dit jaar lanceerde AIKO zijn tweede generatie zonnepanelen, eerst op solarbeurzen in Rimini en Madrid, en afgelopen maand op Solar Solutions Amsterdam. Daar werden tevens 3 partnerovereenkomsten getekend – met projectontwikkelaar en EPC’er Ecorus, Powerdeal – een Belgische distributeur en dochter van gigant POwR Group uit Frankrijk – en BM Energy, een Nederlandse distributeur met groeiende activiteiten in het Midden-Oosten. Ook deze nieuwe generatie zonnepanelen onderscheiden zich door een hoge efficiency en vermogensoutput, en zijn tevens verkrijgbaar in diverse formaten afgestemd op het consumenten-, C&I- en utiliteitssegment. Het is volgens Melskens echter vooral de partial shading resistance die deze producten – de Neostar-, Comet- en Stellar-series – onderscheidend maakt.

Dubbel en dwars
‘Ligt slechts 1 zonnecel van een traditioneel zonnepaneel volledig in de schaduw, dan wekt het zonnepaneel nog maar zo’n 60 procent van het oorspronkelijke vermogen op’, aldus Melskens. ‘Bij onze GEN 2 N-type ABC-modules is dat vanwege de vernieuwde verbindingsarchitectuur tussen de zonnecellen nog zo’n 90 procent, dus werken ze in die situatie relatief gezien 50 procent beter dan traditionele zonnepanelen. Ze zijn daarmee dus ook veel minder gevoelig voor vervuiling bijvoorbeeld. Dat levert veel meer opgewekte stroom op, al helemaal over de volledige levensduur gezien. Ze mogen dus iets meer kosten, want dat verdien je snel dubbel en dwars terug.’

Middagzon
Melskens wijst op een aanvullend voordeel van de nieuwe generatie AIKO-producten. Staat de middagzon vol op traditionele zonnepanelen en is er sprake van schaduwval op een zonnecel – bijvoorbeeld door een boomblad of vogelpoep – dan kan de temperatuur van de pv-module rond die zonnecel al snel oplopen tot 150 graden Celsius. Door de oververhittingsbescherming op zonnecelniveau is de maximumtemperatuur van de nieuwe generatie ABC-zonnepanelen van AIKO 100 graden Celsius, ver onder het smeltpunt van de kunststof backsheet. Dat betekent minder kans op het ontstaan van hotspots.

Uitbannen PFAS
Het gebruik van deze zonnepanelen komt dus ten goede aan de brandveiligheid van een pv-installatie’, benadrukt Melskens. ‘Bovendien neemt, zoals iedereen weet, de efficiency van zonnepanelen af bij hogere temperaturen. Op dit vlak is dus tevens sprake van winst. Met deze innovatie zetten we al met al een mooie nieuwe stap in het op de kaart zetten van ons merk. Daarnaast zetten we nu ook de transitie in naar glas-glasproducten omdat de markt ernaar vraagt, uit het oogpunt van het uitbannen van PFAS en die naar robuuste producten.’

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker waar de zonnepanelen Neostar, Comet en Stellar van AIKO in de Benelux te koop zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten