logo
wvhj2023
© Claffra | Dreamstime.com
© Claffra | Dreamstime.com
30 maart 2024

De harde cijfers | Europa installeerde vorig jaar 10 gigawatt batterijen, Nederland rukt op

Europa heeft vorig jaar 10 gigawatt vermogen aan batterijen verwelkomd. Nederland wordt de komende jaren een van de top 5-markten. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de Europese energieopslagmarkt.

EASE heeft samen met marktonderzoeksbureau LCP Delta de achtste editie van de European Market Monitor on Energy Storage (EMMES) 8.0 gepresenteerd en daarin spreekt de Europese koepelorganisatie de verwachting uit dat het geïnstalleerd vermogen tot 2030 met een factor 6 zal groeien.

Voor en achter de meter
In de energieopslagmarkt wordt onderscheid gemaakt in systemen die voor en achter de meter zijn geplaatst. Het begrip ‘voor de meter’ wordt gebruikt om aan te geven dat – decentraal – opgewekte elektriciteit direct op het openbare elektriciteitsnetwerk wordt ingevoed. Het begrip ‘achter de meter’ wordt gebruikt om aan te geven dat decentraal opgewekte elektriciteit aan de gebruikerskant van de elektriciteitsmeter op het net wordt ingevoerd. Een thuisbatterij wordt bijvoorbeeld achter de meter gebruikt om de stroom van zonnepanelen maximaal te benutten.

In de marktmonitor EMMES 8.0 maken de onderzoekers onderscheid in 3 marktsegmenten: residentieel, commercieel & industrieel (c&i) en voor de meter. Onderstaande grafiek toont de groei die voor 2023 verwacht werd en het daadwerkelijk niet geïnstalleerde vermogen aan batterijen.

Drijvende krachten
Zowel stimuleringsregelingen als de verbeterde marktomstandigheden – met een hogere productbeschikbaarheid en dalende prijzen – zijn volgens de onderzoekers de drijvende krachten achter de veel hoger dan verwachte groei.

‘Interessant is dat de gemiddelde opslagduur van projecten ook toeneemt, projecten van 2 uur komen steeds vaker voor en op korte termijn wordt in heel Europa een duur van 4 uur verwacht’, aldus Silvestros Vlachopoulos, Energy Storage Research Service Research Manager bij LCP Delta. ‘Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië blijven de leidende markten voor zowel de achter- als voor-de-meter-opslagcapaciteit. Naar verwachting zal de situatie de komende jaren onveranderd blijven, waarbij diverse andere landen – zoals Spanje, Nederland en Polen – oprukken.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten