logo
wvhj2023
© ENGIE
© ENGIE
21 maart 2024

Maxima-centrale Lelystad krijgt definitief een batterij van 100 megawattuur

Er komt een batterij met een vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 100 megawattuur. Energiebedrijf ENGIE heeft een definitief investeringsbesluit genomen over het energieopslagsysteem.

Met de investering is bijna 50 miljoen euro gemoeid en het batterijpark komt in 2025 in bedrijf. De batterijen kunnen straks 3 uur lang op vol vermogen elektriciteit leveren.

Energiehub
Op het terrein van de Maxima-centrale is al een energiehub aanwezig met een gascentrale met een vermogen van 900 megawatt en een zonnepark van 32 megawatt. Dankzij het nieuwe batterijpark kan de duurzaam opgewekte energie straks lokaal worden opgeslagen en op een later tijdstip weer worden vrijgegeven.

Door de aanwezigheid van de energiehub zijn de netaansluitingen groot genoeg om de batterijen te koppelen aan het stroomnet. Harry Talen, locatiemanager van de Maxima-centrale, over het project: ‘We zijn erg blij met deze stap en kijken ernaar uit om het batterijpark te gaan ontwikkelen. Voor de energietransitie in Nederland zijn veel grotere stappen nodig, want hoe meer wind- en zonne-energie er in Nederland de komende jaren bij komt, hoe meer opslagcapaciteit het Nederlandse energiesysteem nodig zal hebben. Huidige voorwaarden zorgen er echter voor dat de grotere investeringen buiten Nederland worden gedaan. Om grotere batterijparken te kunnen realiseren, moet er eerst een oplossing komen voor de zeer hoge tarieven voor nettransport. Het belasten van batterijen als energieverbruikers zal onvermijdelijk het gebruik beperken, wat hun potentieel belemmert om de betrouwbaarheid en leveringszekerheid van het elektriciteitsnet te vergroten. We blijven graag in gesprek om hier oplossingen voor te vinden.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten