logo
wvhj2023
© SolarDuck
© SolarDuck
4 maart 2024

6,8 miljoen euro subsidie voor zonnepark op zee bij windpark Hollandse Kust West VII

Het nautisch consortium SUNRISE heeft 6,8 miljoen euro innovatiesubsidie gekregen voor de realisatie van een drijvend zonnepark van 5 megawattpiek op de Noordzee bij windpark Hollandse Kust West VII.

Het innovatieproject van het SUNRISE-consortium kent een begroting van 8,4 miljoen euro, waarvan 6,8 miljoen euro afkomstig is van het Horizon Europe-programma. Het geld wordt gebruikt voor R&D-werkzaamheden om het zonnepark op zee te kunnen ontwerpen, bouwen en demonstreren.

SolarDuck
Bij de realisatie van het project wordt gebruikgemaakt van de modulaire oplossing van het Nederlandse SolarDuck. Het is de bedoeling dat het systeem elektrisch wordt geïntegreerd, gecertificeerd en geplaatst in windpark OranjeWind van energiebedrijf RWE; beter bekend als windpark Hollandse Kust West VII dat op de Noordzee wordt gerealiseerd voor de westkust van Nederland.

Voorafgaand aan de realisatie zal het SUNRISE-consortium uitgebreid onderzoek doen en testen uitvoeren om de betrouwbaarheid, overlevingskansen, elektrische stabiliteit en opbrengst van offshore drijvende zonnesystemen te garanderen. Bovendien is het schaalvergrotingsplan om de uitdagingen aan te pakken en mogelijkheden te creëren om de commercialisering van offshore drijvende zonnestroomsystemen te stimuleren. Het project zal de ecologische voetafdruk, circulariteit en duurzaamheid gedurende de volledige levenscyclus van offshore pv gaan beoordelen. Deze beoordeling heeft niet alleen betrekking op het demonstratieproject, maar omvat ook meerdere commerciële projecten op gigawattschaal.

Ecologie
‘Deze subsidie stelt SolarDuck in staat om samen met zijn partners de milieugrenzen van het ontwerp te verleggen en tegelijkertijd een diepgaand inzicht te krijgen in de ecologische en betrouwbaarheid van het ontwerp’, duidt Don Hoogendoorn, technisch directeur bij SolarDuck.

‘We zijn enthousiast om het Nautical SUNRISE-project te coördineren als een van de vlaggenschipinitiatieven van offshore zonne-energie in Europa’, stelt Simon Stark, technisch directeur bij het Dutch Marine Energy Centre (DMEC) dat projectleider is. ‘Niet alleen hebben we de kans om belangrijke hiaten in onze kennis over het ontwerp en de milieu-impact van offshore zonne-energie op te vullen. Samen met RWE en het OranjeWind-consortium kunnen we dit doen in volledige afstemming en integratie met een commercieel offshorewindpark.’

Naast DMEC, SolarDuck en RWE nemen Blunova, Bridon-Bekaert The Ropes Group, Deltares, Universiteit Hasselt (UHasselt), KU Leuven, Oxford PV, SINTEF Industry, SINTEF Ocean, The Catalonia Institute for Energy Research (IREC-CERCA), INESC TEC, en WavEC Offshore Renewables deel aan het innovatieproject.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten