logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
28 februari 2024

14 procent VvE’s heeft zonnepanelen, kwart wil zonnepanelen installeren

14 procent van de Nederlandse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van appartementen heeft zonnepanelen laten installeren. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de rijksoverheid.

Om VvE’s te kunnen helpen, heeft demissionair minister De Jonge I&O Research onderzoek laten doen naar de motivatie van en barrières die appartementseigenaren ervaren bij het verduurzamen van hun woning binnen een VvE.

Concrete plannen
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 10 procent van de VvE’s concrete plannen heeft om in de komende 2 jaar te gaan verduurzamen. Nog eens een kwart heeft voornemens of doet onderzoek naar verduurzaming. De rest heeft geen plannen of is hiervan niet op de hoogte.

De door De Jonge afgelopen september gepresenteerde VvE-Versnellingsagenda bevat voorstellen om de verenigingen de helpende hand te reiken. Een van de beoogde maatregelen is een opstalrecht om op gemeenschappelijke daken zonnepanelen te kunnen plaatsen.

1.849 appartementseigenaren
Aan het onderzoek van I&O Research hebben 1.849 appartementseigenaren deelgenomen. Een derde van de appartementseigenaren is bekend met de subsidiemogelijkheden van bijvoorbeeld de gemeente en provincie, een vijfde kent het Nationaal Warmtefonds. 3 op de 10 weten hoe hoog de kosten en opbrengsten van verduurzaming van hun woning zijn. 8 van de 10 appartementseigenaren vinden het een goed idee als de VvE spaart om te verduurzamen.

Sparen
Verduurzaming staat inmiddels bij 4 van de 10 VvE’s op de agenda. Dit betekent vaak dat iemand het voortouw neemt. Grotere VvE’s hebben verduurzaming vaker op de agenda dan kleine VvE’s. Een derde heeft een VvE met leden die verduurzaming belangrijk vinden en instemmen met verduurzamingsplannen.

Bijna de helft van de appartementseigenaren geeft aan dat het een grote opgave voor de VvE is om de financiering voor verduurzaming rond te krijgen. Gekoppeld aan het bedrag dat VvE-leden per maand extra zouden willen inleggen om te sparen voor verduurzaming kan het sparen voor verduurzaming lang duren.

Zonnepanelen
7 van de 10 appartementseigenaren geven aan dat de VvE maatregelen heeft genomen om te verduurzamen. Gemiddeld zijn er 2 maatregelen genomen. De meestgenoemde energiebesparende maatregel is het aanbrengen van dubbel of triple glas; dit wordt door 45 procent van de respondenten genoemd.

14 procent van de VvE’s heeft zonnepanelen, waarbij het merendeel van deze groep deze in de afgelopen 5 jaar heeft laten installeren.

Plaatsingsdatum

Percentage VvE met zonnepanelen

< 5 jaar geleden

10 procent

5 tot 10 jaar geleden

3 procent

> 10 jaar geleden

1 procent

Totaal

14 procent

Bijna een kwart van de ondervraagde appartementseigenaren geeft aan dat zijn VvE plannen heeft voor het plaatsen van zonnepanelen. 10 procent meldt plannen voor dakisolatie en 9 procent voor triple glas.

Status zonnepanelen

Percentage VvE

De uitvoering is in gang gezet / gepland

4 procent

Voornemen ze te plaatsen

5 procent

Onderzoek naar mogelijkheden   

14 procent

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten