logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
28 februari 2024

Toezichthouder waarschuwt bedrijven voor opdrijven energieprijzen groothandelsmarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meerdere energiehandelaren gewaarschuwd omdat zij mogelijk op basis van voorkennis de energieprijzen op de groothandelsmarkt hebben opgedreven.

De toezichthouder meldt dat de kans bestaat dat de bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan het kunstmatig opdrijven van de prijzen in de vorm van ‘spoofing’. Na een waarschuwing van de ACM hebben deze partijen dit gedrag niet meer laten zien, maar de autoriteit stelt het gedrag van de marktpartijen en alle andere marktdeelnemers die handelen in energie scherp in de gaten te blijven houden.

Spoofing
Marktmanipulatie is een verzamelterm voor verschillende soorten verboden handelsgedrag. Met deze acties kunnen marktdeelnemers een verkeerd beeld van vraag en aanbod afgeven. Hierdoor maken andere energiehandelaren keuzes op basis van onjuiste informatie en kan de prijs op een kunstmatig hoog niveau tot stand komen. De overtreder profiteert dus op een oneerlijke manier. Andere handelaren en uiteindelijk de consument worden door deze spoofing gedupeerd omdat zij een hogere prijs betalen.

Duurzame energie
De toezichthouder benadrukt dat om de transitie naar duurzame energie te laten slagen het belangrijk is dat groothandelsmarkten goed werken en dat prijzen op een eerlijke manier tot stand komen.

De opwekking van wind- en zonne-energie is minder goed voorspelbaar dan energie uit conventionele bronnen zoals aardgas. Vanwege deze onvoorspelbaarheid moeten producenten regelmatig elektriciteit verkopen of bijkopen op de groothandelsmarkt om hun handelsposities in balans te brengen. Als energiehandelaren prijzen kunstmatig opdrijven, betalen consumenten en bedrijven te veel voor hun stroom en/of gas. Daarom ziet de toezichthouder erop toe dat handelaren op de groothandelsmarkten zich aan de regels houden. De ACM kan boetes opleggen bij overtredingen van regels voor de groothandelsmarkt voor energie. De autoriteit doet tot slot een oproep aan handelaren en handelsplatforms om signalen over oneerlijk handelsgedrag of andere verdachte handel te melden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten