logo
wvhj2023
© Refurb Battery
© Refurb Battery
19 februari 2024

Accell en Refurb Battery intensiveren hergebruik fietsbatterijen voor energieopslagsystemen

De Nederlandse Accell Group breidt zijn samenwerking met scale-up Refurb Battery uit om batterijen van elektrische fietsen een tweede leven te geven als circulair energieopslagsysteem.

De Accell Group – onder meer bekend van de fietsmerken Batavus, Koga en Sparta – heeft afgelopen jaar met succes een pilot uitgevoerd waarbij 5.000 afgedankte elektrische fietsaccu’s zijn hergebruikt.

100.000 batterijcellen
Refurb Battery – gevestigd in Rijsbergen – ontwikkelt circulaire energieopslagsystemen op basis van gebruikte lithiumbatterijcellen.

Uit de 5.000 fietsaccu’s konden nu meer dan 100.000 batterijcellen worden hergebruikt. Door hergebruik wordt niet alleen lithium-ion afval verminderd en worden schaarse grondstoffen bespaard, maar neemt ook de CO2-uitstoot af die zou ontstaan bij de productie van nieuwe batterijcellen. In het geval dat de batterijcellen nieuw geproduceerd zouden moeten worden, zou de uitstoot meer dan 100 ton CO2 bedragen.

Carbon footprint
Jonas Nilsson, chief operating officer bij Accell Group, over de samenwerking: ‘Door als Europese fabrikant van e-bikes een tweede leven voor batterijen mogelijk te maken, worden onze producten nog duurzamer en realiseren we een lagere carbon footprint voor onze elektrische fietsen. Naast deze duurzame oplossing werken we ook met Refurb Battery aan het uitwisselen van gegevens en inzichten om de levensduur, inzameling en hergebruik van fietsaccu’s verder te verbeteren. Hiermee kan de circulariteit van de gehele fietsaccu in de toekomst verder worden vergroot.’

‘Accell Group is vanaf 2020 een betrokken partner die samen met ons in kaart heeft gebracht hoe we batterijcellen uit fietsaccu’s een tweede leven kunnen geven’, vult Marty Smits, oprichter van Refurb Battery, aan. ‘Nu nemen we samen de stap om in Europa zoveel mogelijk batterijcellen veilig te hergebruiken.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten