logo
wvhj2023
© Patrick Goeijers
© Patrick Goeijers
12 februari 2024

Eneco gaat 88.000 zonnepanelen installeren bij windpark Kabeljauwbeek

Eneco gaat 88.000 zonnepanelen installeren bij windpark Kabeljauwbeek. De zonneweide in de Brabantse gemeente Woensdrecht is het grootste zonnepark van het energiebedrijf tot nu toe.

Het zonnepark levert straks zo’n 44.500 megawattuur zonnestroom per jaar. De zonneweide wordt gebouwd onder de 5 windturbines van windpark Kabeljauwbeek, dat eveneens van Eneco is.

Nederlandse weersomstandigheden
Het project wordt gesitueerd aan de zuidwestkant van het dorp Ossendrecht en is ingeklemd tussen de A4, het Schelde-Rijnkanaal en de Belgische grens. ‘Als het hard waait, is er vaak minder zon en andersom’, vertelt directeur assetontwikkeling en -realisatie van Eneco Erwin Leeuwis. ‘Door 2 technieken te combineren, maak je optimaal gebruik van de Nederlandse weersomstandigheden. Met de aanleg van een zonnepark rondom een windpark kunnen we de beschikbare ruimte en de bestaande aansluiting op het stroomnet beter benutten. Met deze ontwikkeling helpen we dus meer netcongestie te voorkomen en kunnen we op meer momenten groene stroom gaan leveren. Dit is bovendien een nieuwe stap in de fijne samenwerking die we de afgelopen jaren met de gemeente Woensdrecht en de andere belanghebbenden in het gebied hebben opgebouwd.’

‘De ontwikkeling van het zonnepark sluit aan bij de ambitie van de gemeente Woensdrecht om energieneutraal te zijn’, vult wethouder Thierry de Heer aan. ‘Vanaf het einde van dit jaar, bij de eerste stroomlevering, ondersteunt het de realisatie van onze energieneutrale doelstellingen en draagt het bij aan de Regionale Energiestrategie (RES).’

Tijdelijke afrit
De bouw van het zonnepark begint in maart. Het vrachtverkeer zal in deze periode gebruikmaken van een tijdelijke afrit vanaf de A4 die voor dit doel wordt aangelegd. In juni worden de eerste zonnepanelen gelegd. Eind dit jaar moet de zonneweide dan de eerste stroom kunnen leveren en kort daarna zal ze volledig in gebruik worden genomen. De besloten ligging onttrekt het park voor een groot deel op een natuurlijke manier aan het zicht.

Om het zonnepark verder aan het zicht te onttrekken, plaatst het energiebedrijf aan de noordkant en aan de westkant beplanting. Het idee is om hier inheemse en gebiedseigen planten te laten groeien. Dit kan een positief effect hebben op het leefgebied van insecten. Ook akkervogels en kleine marterachtigen profiteren hier weer van. Eneco wil zo een verbinding vormen tussen natuurgebieden aan de westzijde en de zuidzijde van het park.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten