Afgelopen maand verplichtte Enexis wind- en zonneparken bij 12 stations al mee te werken aan congestiemanagement. In het Stedin-gebied zijn klanten met teruglevering van meer dan 8 megawatt nu verplicht een voorstel te doen voor het aanbieden van flexibel vermogen.
Het gaat om verplichte deelname aan congestiemanagement in lijn met de Netcode Elektriciteit, omdat de vrijwillige fase onvoldoende flexibel vermogen heeft opgeleverd. Stedin meldt dat de 4 klanten zich achter de stations Zierikzee, Oosterland en Sint-Maartensdijk bevinden.
Tegenvaller
David Peters, chief technology officer bij Stedin, over het besluit: ‘Dat we in dit gebied een deelnameverplichting moeten hanteren, voelt als een tegenvaller, als ik eerlijk ben. Want hoewel de netcode deze maatregel voorschrijft om de elektriciteitsvoorziening voor iedere klant betrouwbaar te houden, werken we veel liever op vrijwillige basis met klanten en marktpartijen samen om het net beter te benutten. De gevolgen van een overvol stroomnet zijn een probleem van ons allemaal. We zullen het dan ook samen moeten oplossen. Het kan niet zo zijn dat de klanten met een aansluiting in de handen knijpen en de klanten op de wachtlijst op de blaren zitten. Als vrijwillig congestiemanagement vaker lukt, hoeven we niet over te gaan op verplichtende maatregelen.’
Afgelopen november maakte Stedin de resultaten bekend van het hernieuwde congestiemanagementonderzoek in de Noordring. Er werd slechts beperkt ruimte gevonden. De ruimte die er wel was, is gebruikt om de groei in teruglevering van kleinverbruikers te faciliteren. De wachtlijst voor grootverbruikklanten kon dan ook niet worden verkleind en daarom wordt nu tot verplichte deelname overgegaan.
Structurele oplossing
Samen met TenneT werkt de regionale netbeheerder overigens aan een structurele oplossing om het elektriciteitsnet op Schouwen-Duiveland en Tholen te versterken. TenneT is naar verwachting in 2028 gereed. Aansluitend neemt Stedin stapsgewijs nieuwe verdeelstations in Oosterland, Sint- Maartensdijk en Zierikzee in bedrijf. Dit duurt naar verwachting in totaal 1,5 jaar na het in bedrijf nemen van de TenneT-stations.
Wel vrijwillige deelname in Zuidplas In februari 2023 meldde Stedin congestie in Zuidplas met een wachtlijst voor het terugleveren van zonne-energie door grootverbruikers als gevolg. Uit congestiemanagementonderzoek in Zuidplas blijkt nu dat klanten op de wachtlijst mogelijk eerder transportvermogen toegekend kunnen krijgen dan voordat de netversterking eind 2025 gereed is. Het onderzoek bevestigt dat de gelijktijdigheid van teruglevering van elektriciteit door productie-installaties zoals warmtekrachtkoppelingen (wkk’s) en zonnepanelen in het gebied de oorzaak is van de netcongestie, maar deze ook ingezet kunnen worden voor congestiemanagement. 3 partijen in het gebied hebben bij Stedin aangegeven bereid te zijn om tegen een vergoeding mee te doen om de terugleverpieken te verlagen in geval van een storing of onderhoudswerkzaamheden. De ruimte die vrijkomt is nodig om de betrouwbaarheid van het stroomnet te garanderen op de piekmomenten waarop wordt teruggeleverd. Daardoor levert congestiemanagement volgens Stedin helaas geen ruimte om klanten op de wachtlijst te helpen. |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.