Het bedrijf wil in 2024 filialen in Duitsland openen en in 2025 in Italië en Spanje. In de jaren daarna wil NOWOS de vleugels uitslaan naar Denemarken, Oostenrijk, Polen, Roemenië en Griekenland. Met het oog daarop is het op zoek naar nieuwe investeerders.
Energieopslagsysteem
NOWOS wist vorig jaar al de Rabobank en Nationaal Groenfonds als financierder aan te trekken, maar is nu actief op zoek naar nieuw geld om de bestaande reparatiefaciliteiten verder uit te bouwen zodat deze het snelgroeiende aanbod van gebruikte lithium-ionbatterijen aankunnen. Daarnaast wil de jonge onderneming een deel van de investeringen gebruiken om een zogeheten energieopslagsysteem te ontwikkelen en te produceren op basis van second-life batterijcellen.
Volgens NOWOS-directeur en oprichter Prins Doornekamp groeit het bedrijf de komende jaren mee met de mobiliteits-, industrie- en energieopslagmarkten, waarin veel lithium-ionbatterijen worden verkocht. ‘We willen inspelen op de wereldwijde overgang naar een circulaire economie en bijdragen aan het European Green Pact. Met 3 operationele reparatiefabrieken in Nederland, Frankrijk en Engeland is NOWOS nu al in staat om snel te reageren en zich aan te passen aan de behoeften van onze klanten. Tevens gaat er vanaf 2027 wetgeving met betrekking tot het “Right to Repair” van kracht, waardoor onze oplossingen in de gehele EU noodzakelijk worden’, aldus Doornekamp.
Circulaire economie
Om de Europese uitbreiding in goede banen te leiden, heeft NOWOS per 1 februari Steven Uitentuis aangetrokken als nieuwe operationeel directeur. Uitentuis is medeoprichter en voormalig algemeen directeur van Swapfiets en heeft veel ervaring met mobiliteit en het schalen van bedrijfsprocessen. Hij wordt per direct volledig verantwoordelijk voor de operatie van NOWOS in Nederland en Frankrijk met 4.200 vierkante meter industriële faciliteiten. Ex-directeur van Stibat Jan Bartels blijft binnen de NOWOS-directie de rol van compliance officer vervullen.
Uitentuis: ‘NOWOS is de laatste 3 jaar elk jaar in omvang verdubbeld, is inmiddels winstgevend en won in 2022 de golden award voor European start-up of the year. Ik zie een enorme potentie tot opschaling, zeker nu we inmiddels zo’n 93 procent van de ingeleverde defecte batterijen kunnen repareren. Repareren is niet alleen duurzamer, het is ook veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe accu. Op die manier maken wij de businesscase van de circulaire economie voor business-to-businesspartners winstgevend.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.