logo
wvhj2023
© Northvolt
© Northvolt
1 februari 2024

Energieopslagsector trekt recordhoeveelheid durfkapitaal aan

De wereldwijde energieopslagsector heeft in 2023 een recordhoeveelheid durfkapitaal aangetrokken. Via 86 deals wisten energieopslagbedrijven 9,2 miljard Amerikaanse dollar financiering binnen te halen.

Daarmee is de hoeveelheid durfkapitaalfinanciering met 59 procent gegroeid ten opzichte van 2022. In dat jaar werd 5,8 miljard Amerikaanse dollar opgehaald via 96 deals.

8,7 gigawatt
Deze stijging wordt door het marktonderzoeksbureau grotendeels toegeschreven aan het gunstige investeringsklimaat in Amerika waar het Investment Tax Credit (ITC) van de Inflation Reduction Act en productiekredieten voor batterijcomponenten de groei aanjagen.

‘Ondanks deze positieve trend bleef de fusie- en overnameactiviteit achter als gevolg van hoge waarderingen van activa, verhoogde rentetarieven en voorzichtigheid bij investeerders,’ aldus Raj Prabhu, chief executive officer van Mercom Capital Group. ‘Lithium-ion-gebaseerde batterijtechnologiebedrijven ontvingen de meeste durfkapitaalfinanciering.’

Top 5
De top 5 venture capital-financieringen voor energieopslag in 2023 waren Zenobe, dat 1,1 miljard Amerikaanse dollar ophaalde; Redwood Materials, dat 1 miljard Amerikaanse dollar ophaalde; SK On, dat 944 miljoen Amerikaanse dollar binnenhaalde; Verkor, dat 905 miljoen Amerikaanse dollar ophaalde; en Hithium, dat 622 miljoen Amerikaanse dollar ophaalde.

4 energieopslagbedrijven gingen in 2023 naar de beurs, vergeleken met 6 in 2022. In 2023 werden 15 energieopslagbedrijven overgenomen, vergeleken met 28 in 2022. Mercom registreerde verder 28 overnames van energieopslagprojecten met een gecombineerde capaciteit van 8,7 gigawatt. In 2022 waren dat nog 45 projecten goed voor een vermogen van 14,5 gigawatt.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten