logo
wvhj2023
© Martijn Beekman
© Martijn Beekman
31 januari 2024

Minister plaatst energiematerialen op Nationale Technologiestrategie

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Adriaansens heeft met de Nationale Technologiestrategie 10 technologieën aangewezen die cruciaal zijn voor de Nederlandse economie, maatschappij en veiligheid.

Samen met bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat het rijk voorrang geven aan de 10 strategische technologieën. ‘De ambities voor deze technologieën zijn afzonderlijk uitgewerkt, inclusief een doelstelling welke positie Nederland in 2035 moet hebben bereikt’, duidt Adriaansens. ‘Zoals wereldwijd toonaangevend zijn met het ontwikkelen en produceren van geïntegreerde fotonica of in de EU-kopgroep zijn qua fabricage en commercialisatie van quantumtechnologie.’

Keuzes maken
Voor 9 van de prioritaire sleuteltechnologieën zijn agenda’s uitgewerkt en de agenda voor cybersecurity volgt in het voorjaar van 2024. Om internationaal een speler van betekenis te blijven, mee te komen in de mondiale concurrentiestrijd en de afhankelijkheid van anderen te beperken, is volgens Adriaansens het verkrijgen en behouden van leiderschap op strategische technologische punten voor Nederland belangrijk.

‘Nederland krijgt steeds meer te maken met beperkingen op het gebied van ruimte, arbeid en energie en we zullen, zeker gezien de opkomst van nieuwe technologieën en de internationale concurrentie, niet overal in kunnen excelleren. Dit betekent dat we scherpe keuzes zullen moeten maken. De Nationale Technologiestrategie biedt aanknopingspunten om deze keuzes te maken.’

De 10 technologieën van de Nationale Technologiestrategie

Het Nederlandse kabinet heeft 10 technologieën op de Nationale Technologiestrategie gezet waarin bedrijven en kennisinstellingen de komende jaren de meeste kansen moeten kunnen benutten:

  1. optica en geïntegreerde fotonica
  2. quantum
  3. groene chemische productieprocessen
  4. biotechnologie gericht op moleculen en cellen
  5. beeldvormingstechnologie
  6. (opto)mechatronica (industriële systemen/machines en apparaten)
  7. kunstmatige intelligentie (AI) en data
  8. energiematerialen
  9. halfgeleiders
  10. cybersecurity

Batterijen
Voor ‘energiematerialen’ is een concrete ambitie geformuleerd. In 2035 moet Nederland deel uitmaken van de kopgroep in de ontwikkeling van de volgende generatie energy materials, waarbij in het ontwerpproces rekening is gehouden met circulariteit, duurzaamheid en het verminderen van de afhankelijkheid van kritieke grondstofen.

Deze energiematerialen worden gebruikt om op grote schaal batterijen, elektrolysers en warmteopslagsystemen te produceren. Daarbij wordt ingezet op de grootschalige binnenlandse opschaling van de productie én worden internationale partners ondersteund bij het integreren van deze energiematerialen in hun productiesystemen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten