Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechter doet uitspraak in proefproces voor gelijke behandeling bezitters zonnepanelen

Rechter doet uitspraak in proefproces voor gelijke behandeling bezitters zonnepanelen

Donderdag doet de rechtbank Den Haag uitspraak in een zaak die is aangespannen door energiecoöperatie LochemEnergie en Eneco tegen de Belastingdienst.De kwestie gaat over het betalen van belasting over zonnestroom.

Kern van deze zaak is dat eigenaren en huurders van zonnepanelen op andermans dak belasting moeten betalen over de stroom die opgewekt wordt. Eigenaren van zonnepanelen op eigen dak hoeven dat niet.

Eneco en LochemEnergie zijn het niet eens met het standpunt van de Belastingdienst. Er ontstaat zo volgens hen ongelijkheid voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft maar wel wil meedoen met de transitie naar een duurzame energievoorziening door te investeren in zonnepanelen of door deze te huren in een collectief zonnepark. Zij krijgen nu een lagere opbrengst uit hun zonnepanelen omdat ze via Eneco belasting moeten betalen voor de 'levering' van stroom terwijl dit al hun eigen, zelf opgewekte stroom is.

Paul Stolte namens LochemEnergie: 'Het gaat ons om het principe. Iedere burger moet onder dezelfde omstandigheden kunnen bijdragen aan de energietransitie. Dit geldt wat ons betreft dus ook voor de toepassing van de belastingvrijstelling voor eigen opwek. Daar maken wij ons sterk voor.'

De juridische procedure is in goed overleg met de Belastingdienst gestart in het eerste kwartaal van 2014 en wordt gevoerd namens één lid van de coöperatie. De totale opwek van deze klant is 1.150 kilowattuur en de teruggevraagde energiebelasting is 163 euro (0,14228 euro per kilowattuur). In totaal treft het geschil 30 leden van de coöperatie die zonnepanelen hebben gehuurd als onderdeel van een project om op het gemeentehuis van Lochem een collectief zonnedak te realiseren. Gemiddeld genomen zou het voor het gehele zonnepark dus gaan om een afdracht van 30 leden x 163 euro = 4.890 euro per jaar.

 

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Ecotecworld zoekt:

Technisch Commercieel medewerker binnendienst

Ecotecworld zoekt een Technisch Commercieel medewerker binnendienst
Fulltime • Coevorden
Eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)

Eigenenergie.net zoekt een AC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)
Fulltime • Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!