logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
25 januari 2024

TenneT kwalificeert Edmij voor afregelend noodvermogen

TenneT heeft Edmij erkend als balance service provider (bsp) voor afregelend noodvermogen, te weten mFRRda Down. De nieuwe erkenning biedt het bedrijf de mogelijkheid om zijn diensten uit te breiden.

Nu de kwalificatie rond is, kan Edmij in het stroomnet overschotten wegwerken door klanten minder stroom te laten produceren of door hen juist meer te laten verbruiken. Het bedrijf biedt al bijna 10 jaar bsp voor ópregelend vermogen, waarbij het juist plotselinge stroomtekorten wegwerkt door klanten meer stroom te laten produceren of door hen minder te laten verbruiken.

Stroomproductie dimmen
Deze overschotten ontstaan door uitval van energiecentrales, door het wegvallen van de wind of door plotseling donker weer, waardoor de stroomproductie uit zonnepanelen wegvalt. TenneT verzoekt bsp’s op die momenten om de balans tussen vraag en aanbod weer te herstellen. 

Edmij dimt al langere tijd de stroomproductie uit zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales als onbalansprijzen daar aanleiding voor zijn, maar deed dat nooit op expliciet verzoek van TenneT.

Belastingdienst
‘Onze klanten verdienen veel geld door te schakelen op EPEX en onbalansprijzen’, duidt Jeffrey Bartels, oprichter en eigenaar van Edmij. ‘Veel meer dan ze zouden doen met het leveren van afregelend noodvermogen. Maar toen hun opbrengsten eind 2022 ineens fors belast werden door de Belastingdienst – vanwege het plafond marktinkomsten elektriciteitsproducenten – moesten ze de volledige extra winst afdragen, terwijl opbrengsten uit balanceringsdiensten door de Belastingdienst buiten beschouwing werden gelaten. Omdat stroomprijzen fors gedaald zijn, speelt dat plafond geen rol meer, maar het was voor ons vorig jaar wel dé trigger om ons te kwalificeren voor afregelend noodvermogen. Nu is het een fijne extra optie die wij hebben om de stroomopbrengst van klanten te maximaliseren.’

Grote overschotten
Edmij verhoogt ook de stroomvraag om de grote overschotten weg te nemen die ontstaan bij zeer zonnige of winderige dagen. Bijvoorbeeld door laadsessies van elektrische auto’s te versnellen en door warmtepompen en elektrische boilers aan te sturen. Bovendien werkt het bedrijf steeds meer met batterijen van klanten die meteen gaan opladen op dit soort momenten. 

Bartels besluit: ‘We hebben nu nog meer opties om flexibiliteit van onze klanten te benutten. Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzame elektriciteitsmarkt, waarbij we onze expertise zullen inzetten om TenneT te ondersteunen bij het handhaven van de elektriciteitsbalans in Nederland.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten