logo
wvhj2023
© Zonneplan
© Zonneplan
17 januari 2024

Zonneplan presenteert thuisbatterij Nexus voor consumenten met én zonder zonnepanelen

Zonneplan heeft zijn thuisbatterij Nexus gepresenteerd. Met de batterij wil het energiebedrijf het stroomnet ontlasten en daarvoor heeft Zonneplan het nieuwe, eigen energieplatform Powerplay ontwikkeld.

Het door kunstmatige intelligentie (ai)-gestuurde energieplatform kan niet alleen thuisaccu’s, maar ook laadpalen en omvormers van zonnepanelen aansturen.

Rendement
Zonneplan spreekt zelf van een ‘revolutionair rendement’ en de kleinste batterij met een opslagcapaciteit van 10 kilowattuur zou zich binnen ongeveer 6 jaar terugverdienen.

De thuisbatterij is geschikt voor consumenten met én zonder zonnepanelen. Wel moeten particulieren die de thuisbatterij willen kopen een dynamisch energiecontract hebben bij Zonneplan. De batterij handelt niet alleen op basis van deze uurprijzen, maar speelt ook in op de verschillende balanceringsmarkten. Als er een overschot dreigt aan duurzaam opgewekte stroom op het elektriciteitsnet, kan Zonneplan de batterijen van zijn klanten snel inschakelen. Als er minder wind- en zonne-energie wordt geproduceerd dan gepland, springen de batterijen bij en leveren ze eerder opgeslagen duurzame stroom die anders door een gascentrale geleverd had moeten worden.

Overbrugging
Jochem van Vuren, business developer bij Zonneplan, benadrukt dat het komende jaren essentieel wordt om het verbruik van stroom beter af te stemmen op het aanbod van beschikbare stroom van windmolens en zonnepanelen.

‘We zitten de komende decennia in een overbruggingsfase naar het moment waarop we met grootschalige opslag of bijvoorbeeld kernenergie hele dagen op CO2-vrije stroom kunnen leven. Thuisbatterijen kunnen daaraan een enorm belangrijke bijdrage leveren. Maar dan moet er voor de meeste consumenten wel een financiële prikkel zijn en die ontbrak tot nu toe.’

In balans
Op het elektriciteitsnet moeten vraag en aanbod voortdurend in balans zijn. Dat wordt geregeld op verschillende elektriciteitsmarkten. Dat is ten eerste de day-aheadmarkt, waartoe consumenten met een dynamisch energiecontract toegang hebben. Daarbovenop zijn er de onbalansmarkt en verschillende balanceringsmarkten, waar het verschil tussen de verwachte vraag en het verwachte aanbod en de realiteit rechtgetrokken wordt. Netbeheerder TenneT betaalt aangesloten partijen met balanceringsvermogen vergoedingen die – zo benadrukt Zonneplan – aanzienlijk hoger liggen dan de normale ‘day-ahead’-uurprijzen.

Met de achterliggende technologie van Powerplay scant Zonneplan voortdurend de energiemarkten en bepaalt het energiebedrijf met behulp van kunstmatige intelligentie op welke momenten het zaak is om apparaten in te schakelen. Binnen afzienbare tijd wil Zonneplan naast de nieuwe thuisbatterij ook – bestaande en nieuwe – laadpalen en omvormers uitrusten met Powerplay. Daarmee ontstaat volgens het energiebedrijf het grootste smart grid van Europa.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er in de Benelux nog meer te koop zijn.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten