logo
wvhj2023
© Dreamshot | Dreamstim.ecom
© Dreamshot | Dreamstim.ecom
17 januari 2024

Belgian Renovation Week vraagt aandacht voor warmtepompen en energieprestatiecertificaat

Als onderdeel van het voorzitterschap van België van de Raad van de Europese Unie vindt deze week de Belgian Renovation Week plaats. Vlaanderen vraagt daarbij aandacht voor warmtepompen.

Op 16 januari zoomt Vlaanderen in op de energietransitie van het gebouwenpark, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 40 procent van het energiegebruik in de Europese Unie.

2 sporen
Het Vlaamse renovatiebeleid is gebaseerd op 2 sporen: het energieprestatiecertificaat (epc) als richtinggevend instrument en de verduurzaming van verwarmingssystemen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Vlaanderen heeft voor 2050 het doel vastgelegd om alle bestaande woningen tegen 2050 het energieprestatielabel A te laten hebben. Ter illustratie: momenteel heeft bijna 8 procent van de woningen in Vlaanderen een A-label. Vlaanderen voerde mede daarom in januari 2023 een renovatieverplichting in bij woningen met label E of F die verkocht worden. Vanaf 2028 wordt de renovatieverplichting ook verder uitgebreid naar label D-woningen. Later komen ook label C- en B-woningen aan bod. Overigens is ook voor niet-residentiële gebouwen het perspectief duidelijk: alle gebouwen moeten in 2050 CO2-neutraal zijn.

Promotie warmtepompen
Vlaanderen gaat maximale inspanningen leveren op het gebied van de promotie van warmtepompen. Een groot aantal gebouwen moet grondig gerenoveerd worden, zowel op het vlak van isolatie maar ook inzake verwarmingssysteem. Daarbij steunt Vlaanderen bij bestaande gebouwen op 3 pijlers: gebouwen die nu al klaar zijn voor een warmtepomp, gebouwen die bijna klaar zijn en een hybride warmtepomp kunnen overwegen en gebouwen die eerst grondig energetisch gerenoveerd moeten worden. Voor nieuwbouw is de keuze duidelijk. Daar zal het vanaf 2025 niet meer mogelijk zijn om aan te sluiten op het aardgasnet.

Vooral de prijszetting van fossiele brandstoffen ten opzichte van elektriciteit zal de snelheid van die transitie bepalen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir hierover: ‘Het Vlaams woningpark is nog steeds in slechte staat en te afhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Massaal renoveren en isoleren zorgt ervoor dat we die tanker kunnen keren en dat we de facturen op de lange termijn beheersbaar houden. Met het op een na beste renovatiebeleid van Europa zet Vlaanderen daarbij in op het ontzorgen van zijn burgers. Ik hoop dat tijdens deze week andere lidstaten met gelijkaardige uitdagingen kunnen leren van hoe we in Vlaanderen met steun en ontzorging de aftrap hebben gegeven voor een heuse renovatiegolf van ons woningpark.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten