logo
wvhj2023
© Svleusden | Dreamstime.com
© Svleusden | Dreamstime.com
12 januari 2024

Eigenaar zonnepanelen krijgt meerjarig contract bij 6 energiebedrijven, dynamisch stroomcontract voor 256.000 Nederlanders

256.000 Nederlanders hadden op 1 december een dynamisch energiecontract voor stroom, waarbij de ANWB nog altijd marktleider is. 6 energiebedrijven bieden zonnepaneelbezitters momenteel een meerjarig contract aan.

Het aantal leveranciers dat dynamische energiecontracten aanbiedt, blijft maandelijks stijgen. In totaal zijn er nu 29 leveranciers die een dynamisch contract aanbieden. Bij een dynamisch contract is de prijs van het contract direct gekoppeld aan de dag- of uurprijs op de groothandelsmarkt voor gas en elektriciteit. Dat alles blijkt uit de nieuwste energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het aantal Nederlanders met een vast stroomcontract groeide in de maand november met 186.000 stuks, terwijl dat voor variabele stroomcontracten met 191.000 stuks daalde.

Ruim 250 procent groei
Het aantal Nederlandse consumenten met een dynamisch stroomcontract is sinds eind vorig jaar met maar liefst 256 procent gegroeid van 72.000 naar 256.000 stuks. Het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract voor gas is in diezelfde periode gegroeid van 61.000 naar 209.000 stuks. In november kwamen er zo’n 1.000 nieuwe klanten bij.

ANWB fier aan kop
De ANWB heeft zijn overall marktaandeel voor dynamische energiecontracten sinds begin maart zien groeien van 35 tot 40 procent naar 45 tot 50 procent en in de laatste maanden is nauwelijks verandering zichtbaar in de marktaandelen van de verschillende energieleveranciers. Bij huishoudelijke, dynamische energiecontracten voor stroom ligt het marktaandeel van de ANWB iets lager dan bij huishoudelijke, dynamische energiecontracten voor gas. Ook daar staat het bedrijf echter nog altijd fier aan kop.

Bedrijven
Ook in de maand november is het aantal kleinzakelijke dynamische energiecontracten voor stroom en gas nauwelijks gegroeid en schommelt sinds augustus op hetzelfde niveau. Het percentage kleinzakelijke dynamische contracten voor gas en stroom is nu ongeveer 8 procent.

Nieuwestroom
Van de kleinzakelijke bedrijven die op 1 maart een dynamisch energiecontract hadden, was destijds 70 tot 75 procent klant bij Nieuwestroom en dat bedrijf is nog altijd marktleider.

Prijsplafond
De ACM meldt dat in december zo’n 450.000 huishoudens een contract met tarieven boven het prijsplafond hadden. Die tarieven zijn sinds 1 januari 2024 – toen het prijsplafond afliep – ook daadwerkelijk van toepassing. Voor consumenten die nu meer zijn gaan betalen, kan het volgens de toezichthouder lonen om te kijken naar een goedkoper contract en over te stappen. 

Zonnepanelen
Uit de monitor van de ACM blijkt dat het aantal leveranciers dat vaste contracten aanbiedt nog steeds licht stijgt. Van de 51 leveranciers bieden er nu 27 vaste contracten met een looptijd van 1 jaar aan. Bij 18 leveranciers is het mogelijk om een vast contract voor 2 jaar of langer af te sluiten. Uit de monitor blijkt ook dat er 6 leveranciers zijn die vaste contracten met een looptijd van langer dan 1 jaar aanbieden aan huishoudens met zonnepanelen.

De ACM benadrukt dat het voor leveranciers niet verplicht is om vaste contracten aan te bieden en het is volgens de huidige wetgeving niet verboden om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten