logo
© ElaadNL
© ElaadNL
2 januari 2024

Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen beperkt tot 55 kilowattpiek

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn in 2024 voor ondernemers die zonnepanelen willen kopen de regels aangescherpt. Enkel installaties met een vermogen van 15 tot en met 55 kilowattpiek komen in aanmerking.

Wil de zonnepaneelinstallatie voor de EIA in aanmerking komen, dan moet deze bovendien aangesloten zijn op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale grootte van 3*80 ampère; oftewel een kleinverbruikersaansluiting. Minister Jetten stelt dat door deze maatregel alleen nog kleinere installaties met ‘een momenteel hogere terugverdientijd’ vanaf 2024 nog in aanmerking komen voor de EIA.

Van 45,5 naar 40 procent
De afgelopen 3 jaar is het budget van de EIA overschreden. Dit betekent dat er door ondernemers meer fiscaal voordeel uit de EIA is ontvangen dan dat er aan budget beschikbaar was. Dit werd veroorzaakt door een stijging in het aantal aanmeldingen en een toename van het gemiddelde aanmeldingsbedrag. Op dit moment is er daarom ondanks de meerjarige budgetsystematiek een tekort op het EIA-budget.

Het kabinet heeft mede daarom besloten om het beschikbare budget in 2025 en 2026 eenmalig te verhogen met respectievelijk 132 miljoen euro en 161 miljoen euro, en vanaf 2027 een structurele verhoging van 53 miljoen euro door te voeren. Aanvullend hierop wordt het budget vanaf 2024 structureel verhoogd met 10 miljoen euro om het mogelijke extra beroep dat bedrijven uit de glastuinbouwsector op de EIA zullen doen op te vangen. In 2024 is er daardoor een budget van 259 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is het aftrekpercentage van de EIA per 2024 verlaagd van 45,5 procent naar 40 procent. Het maximale investeringsbedrag dat binnen de EIA in aftrek kan worden gebracht, is niet aangepast en bedraagt na indexatie 149 miljoen euro per jaar per onderneming in 2024.

Korter dan 5 jaar
In de Energielijst 2024 zijn – mede naar aanleiding van de evaluatie van de EIA – daarbovenop geen bedrijfsmiddelen meer opgenomen waarvan de terugverdientijd beduidend korter is dan 5 jaar. In principe vallen deze bedrijfsmiddelen namelijk onder de energiebesparingsverplichting.

Met de aanpassingen in de Energielijst hoopt het kabinet dat het aandeel van zogenoemde free riders zal dalen. Free riders zijn ondernemers die investeringen in technieken op de Energielijst ook gedaan zouden hebben bij afwezigheid van stimulering.

Warmtepompen
Niet alleen voor zonnepanelen veranderen de regels, want vanaf dit jaar komen warmtepompen voor nieuwbouw niet meer in aanmerking voor de EIA, omdat dit voor nieuwbouw inmiddels een standaardvoorziening is. Daarnaast is ook de omschrijving voor lucht/lucht-warmtepompen (red. van <12 kW) verwijderd omdat de terugverdientijd in het algemeen lager is dan 5 jaar.

Batterij
Op de Energielijst 2024 is de omschrijving accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit aangevuld met de eis dat deze voorziening gekoppeld moet zijn met een eigen duurzame energie-opwekinstallatie. Daarmee moet een batterij gekoppeld zijn aan een windmolen of zonnepanelen.

Offgrid
Tot slot is ook de omschrijving zonnepanelen niet aangesloten op het (openbare) elektriciteitsnet aangevuld met een verduidelijking dat de omschrijving betrekking heeft op het samenstel van de voorziening. Onder samenstel van de voorziening wordt verstaan alle aanwezige middelen die onderling met elkaar verbonden zijn voor de productie van elektriciteit opgewekt door middel van zonnepanelen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten