logo
wvhj2023
© Linea Trovata
© Linea Trovata
21 december 2023

Linea Trovata: ‘Vlaamse energietransitie komt op stoom, maar langetermijnvisie dringend nodig’

De uitrol van zonnepanelen in Vlaanderen gaat in een recordtempo. In 2023 wordt er meer dan 1 gigawattpiek geïnstalleerd. Linea Trovata neemt daarvan zo’n 80 megawattpiek voor zijn rekening.

Dat maakt het tot een topspeler in de branche. Tegelijkertijd laat het familiebedrijf de focus op zonnepanelen los. ‘Wij richten ons meer en meer op strategische, integrale oplossingen waarin verschillende duurzame technieken worden gecombineerd’, aldus oprichter en eigenaar Piet Van Poucke. ‘Dat maakt ons werk significant complexer, maar wij lopen graag op de troepen vooruit.’

De geschiedenis van Linea Trovata – Latijns voor ‘de lijn van vernieuwing’ – start in 1996, lang voordat de grootschalige uitrol van zonnepanelen begon. De oorsprong ligt in de denktank en innovatiewerkgroep ‘La Trovata’. Die bestond uit ingenieurs met een grote passie voor verduurzaming, onder wie Van Poucke. Zij onderzochten de mogelijkheden van groene-energietechnologieën zoals biodiesel, windturbines en warmtepompen. Dat leidde in 2004 tot de start van Linea Trovata, dat 3 jaar later werd opgesplitst in Linea Trovata Warmtetechniek en Linea Trovata Suntec als specialist in zonnepanelen.

Ecologische impact
‘Innovatie is dus zwaar verweven met ons DNA’, aldus Van Poucke. ‘Wij legden onze eerste zonnepanelen al voordat er enige sprake was van subsidiëring van zonne-energie. Inmiddels staan er meer dan 20.000 projecten op de teller. We optimaliseren daarmee de vergroening van huishoudens en bedrijven, en zorgen voor een maximaal rendement. Tegelijkertijd komt ons bedrijf voort uit respect voor het milieu, het behoud van de biodiversiteit op aarde en onze omgeving – iets wat ik met de paplepel kreeg ingegoten van mijn vader die zelf een boerenzoon en ook natuurgids is.

Engagement
Verduurzaming en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn geen loze begrippen voor Linea Trovata. Het geeft daar op verschillende wijzen concreet invulling aan. Zo minimaliseert het de ecologische impact van zijn processen. Er is een intern recyclingsysteem opgezet, en er wordt gebruikgemaakt van materialen met een lange levensduur. Daarnaast staat het bedrijf als erkend inzamelpunt van PV Cycle garant voor gratis en correcte recycling van zonnepanelen. Het engagement van Linea Trovata uit zich tevens in jarenlange partnerschappen, onder andere met Natuurpunt. Voor elke verkochte duurzame-energie-installatie realiseert Linea Trovata 100 vierkante meter nieuwe natuur. Daarnaast wordt hecht samengewerkt met diverse burgercoöperaties zoals Ecopower, Klimaan en Beauvent; hun leden kunnen profiteren van voordeeltarieven. Hetzelfde geldt voor leden van Boerenbond, de Vlaamse belangenbehartiger van landbouwers.

De kern
Zoals vele Vlaamse bedrijven die al vroeg instapten in de zonne-energiemarkt, kent Linea Trovata een roerig verleden. Het invoeren van groenestroomcertificaten in 2006 leidde tot een hausse in de vraag naar pv-installaties. Het bedrijf maakte een enorme groei door. Toen die ruimhartige subsidie ineens werd afgeschaft in 2012 en de markt instortte, waren de consequenties groot, ook voor Linea Trovata. Het bedrijf moest zwaar reorganiseren en stopte onder andere met zijn activiteiten in Italië en Frankrijk, maar overleefde. Het kon het vertrouwen van de markt echter behouden door sober en correct te blijven werken. De kern van het bedrijf bleef bovendien behouden.

Onschatbare waarde
Van Poucke: ‘De meeste mensen van toen werken hier nog steeds, zijn zeer gepassioneerd en loyaal. Ze horen bij ons familiebedrijf. Daarnaast weten ze exact wat ze doen, hun gezamenlijke kennis en ervaring is enorm. Dat is van onschatbare waarde in een markt die enorm toeneemt in complexiteit. Projecten draaien niet langer alleen om de maximale productie van zonnestroom, maar tevens om het creëren van zoveel mogelijk autonomie in stroomvoorziening. Daarnaast is ook de warmtetransitie ingezet. Er is meer en meer vraag naar integrale oplossingen, en juist dat is onze kracht.’

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten